Αρχική > εκπαιδευτικά > Για το ζήτημα της τηλε-εκπαίδευσης

Για το ζήτημα της τηλε-εκπαίδευσης

16/01/2022

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, A΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ,
ΣΧΟΛ. ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ 6ου και 11ου ΓΕΛ
ΝΟΡΜΑΝ 57, ΠΑΤΡΑ (Είσοδος από Φαβιέρου),
mail: aelmeahaias@gmail.com, Ιστοσελίδα: https://aelmeahaias.wordpress.com

Πάτρα, 16/1/2022

Για το ζήτημα της τηλε-εκπαίδευσης

Τις τελευταίες μέρες το Δ.Σ. της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, έγινε αποδέκτης πολλών καταγγελιών από συναδέλφους και συναδέλφισσες σχολείων της αρμοδιότητάς της, που τελούν υπό κατάληψη, για απαράδεκτες πιέσεις από Διευθυντές/Διευθύντριες, αλλά και από τον ΔΔΕ προκειμένου να υποχρεωθούν να πραγματοποιήσουν εξ αποστάσεως διδασκαλία, καθώς και για απειλές ότι θα γίνει περικοπή μισθού σε όσους κάνουν απεργία-αποχή από την τηλεκπαίδευση. Με αφορμή τα συγκεκριμένα περιστατικά έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Σύμφωνα με την απόφαση της Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ στις 25/9/2021 έχει κηρυχθεί απεργία αποχή από την τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία.

Υπενθυμίζουμε σε κάθε περίπτωση ότι οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τη δική τους υλικοτεχνική υποδομή (Η/Υ, σύνδεση στο διαδίκτυο), καθώς ο ν.4807/21 που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας ορίζει:

«1. Η υπηρεσία του φορέα που είναι αρμόδια για την παροχή εξοπλισμού και την πληροφοριακή υποστήριξη, προμηθεύει τον υπάλληλο με τον απαραίτητο και κατάλληλο για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων του μέσω τηλεργασίας, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και τεχνολογική συσκευή (εφεξής «Σταθμός Τηλεργασίας») και παρέχει υποστήριξη για την εγκατάστασή του, εφόσον τούτο είναι επιθυμητό από τον υπάλληλο…».

            Κάποιοι ελάχιστοι ευτυχώς Δ/ντες μετά από σχετικό έγγραφο του Δ. ΔΔΕ Αχαΐας πιέζουν συν/φους να παρέχουν εξ αποστάσεως διδασκαλία από  όμορα σχολεία. Τονίζουμε ότι δεν υπάρχει κανένα σημείο του νομοθετικού πλαισίου που να υποχρεώνει τους εκπαιδευτικούς να μετακινηθούν σε άλλο σχολείο από αυτό στο οποίο υπηρετούν . Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται σε άλλες σχολικές μονάδες από εκείνες που παρέχουν το διδακτικό τους έργο. Αποτελεί πρόκληση το γεγονός σε περίοδο πανδημίας που δεν έχει παρθεί ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για την υγεία εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους, να γίνονται λάστιχο ακόμα και αυτά τα ανεπαρκέστατα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται και να καλούνται οι εκπαιδευτικοί με εντολές να μεταβαίνουν σε άλλες σχολικές μονάδες στις οποίες δεν ανήκουν οργανικά ή δεν έχουν διατεθεί προκειμένου να πραγματοποιήσουν τηλεδιδασκαλία. Το έγγραφο της ΔΔΕ κινείται ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα των εκπ/κων θίγοντας την αξιοπρέπεια τους . Ο τρόπος που αντιμετωπίζονται αυτοί που έβαλαν πραγματικά πλάτη να κρατήσουν τη διαδικασία της μάθησης ζωντανή τα τελευταία δύο χρόνια είναι αντισυναδελφικός και υποτιμητικός.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΛΜΕ θα προασπίσει με κάθε μέσο (συνδικαλιστικό και νομικό) τα εργασιακά δικαιώματα των μελών της.

            Καλούμε τους Διευθυντές/Διευθύντριες που πιέζουν τους συναδέλφους να συμμετάσχουν σε εξ’ αποστάσεως διδασκαλία σε υπό κατάληψη σχολεία, καθώς και τον Προϊστάμενο, να σταματήσουν τις πιέσεις και να σεβαστούν τις αποφάσεις του σωματείου και της ομοσπονδίας. Καλούμε επίσης τους συναδέλφους να μην υποκύψουν σε αυτές τις πιέσεις και να ενημερώνουν άμεσα το σωματείο για τέτοιου είδους αυθαιρεσίες.

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος                                               Ο Γεν. Γραμματέας

 Ψαρράς Σπυρίδων                                           Βασιλακόπουλος Φώτης

Κατηγορίες:εκπαιδευτικά
Αρέσει σε %d bloggers: