Αρχική > εκπαιδευτικά > ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ-ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ

ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ-ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ

05/09/2021

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ
ΣΧΟΛ. ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ 6ου και 11ου ΓΕΛ, ΝΟΡΜΑΝ 57, ΠΑΤΡΑ

(Είσοδος από Φαβιέρου)
mail:aelmeahaias@gmail.comhttps://aelmeahaias.wordpress.com

Πάτρα, 5/9/2021

ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ-ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ

Το Υπουργείο Παιδείας μετά τις προσπάθειες νομιμοποίησης των ψευδοεκλογών του Νοέμβρη, τις οποίες ο κλάδος απέρριψε με τεράστια πλειοψηφία, συνεχίζει είτε κεντρικά είτε περιφερειακά και τοπικά να πραγματοποιεί κάθε υπηρεσιακή μεταβολή εν κρυπτώ, με αδιαφάνεια και χωρίς καμία συμμετοχή και ενημέρωση του κλάδου. Μάλιστα, την άνοιξη προχώρησε στην κάλυψη των κενών θέσεων των αιρετών, με ημέτερους “ψευδοαιρετούς”, λειτουργώντας έτσι τα Υπηρεσιακά Συμβούλια με σαθρή σύνθεση.

Στην περίοδο λοιπόν αυτή, όπου τα Υπηρεσιακά συμβούλια δεν λειτουργούν με διαφάνεια, όπου οι δημοκρατικές διαδικασίες έχουν καταλυθεί, οι συνάδελφοι ανησυχούν και προβληματίζονται για τις διαδικασίες με τις οποίες γίνεται κάθε υπηρεσιακή μεταβολή. Ταυτόχρονα το Υπουργείο ζήτησε να πραγματοποιηθούν οι διαδικασίες τοποθέτησης των συναδέλφων στα λειτουργικά κενά μέχρι 25/8.

Διαδικασία που έχει ζητηθεί και τις προηγούμενες χρονιές και έχει αποτραπεί από τους αιρετούς του κλάδου, ενώ τη φετινή χρονιά προχώρησε αφού συγκρότησαν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια χωρίς τους πραγματικούς εκπροσώπους μας. Αλήθεια ποια σχέση έχουν οι τοποθετήσεις που έγιναν με την πραγματικότητα πριν ανοίξουν τα σχολεία και συνεδριάσουν οι σύλλογοι για τις αναθέσεις των μαθημάτων; Αλήθεια πόση διαφάνεια υπάρχει όταν δίνεται οριακή προθεσμία αιτήσεων στους συναδέλφους, εν μέσω Αυγούστου, χωρίς να προλάβουν να ενημερωθούν οι περισσότεροι; Αλήθεια πόσο σοβαρή διαδικασία είναι όταν ανοίγει και κλείνει το σύστημα αιτήσεων μετά από τηλέφωνα των ανενημέρωτων συναδέλφων χωρίς να βγαίνει η αντίστοιχη δημόσια ανακοίνωση;

Τελικά ποιος ενημερώνει τους συναδέλφους για τις διαδικασίες; Πως μαθαίνουν οι συνάδελφοι για τα κενά; Πως προκύπτουν οι ακάλυπτες ώρες και οι επικαιροποιήσεις όταν δεν λειτουργούν τον Αύγουστο τα σχολεία; Υπάρχουν διαρροές, εκτιμήσεις και ενημερώσεις των συναδέλφων και αν ναι, από ποιους;

Το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αχαΐας, έχει ζητήσει επανειλημμένα από τον Προϊστάμενο επίσημη και γραπτή ενημέρωση. Πέρα από κάποιες προφορικές και ανεπίσημες ενημερώσεις, τίποτα! Απαράδεκτες πρακτικές που συνειρμικά οδηγούν σε άλλες εποχές.

Το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αχαΐας, έχει ζητήσει από τα μέλη του Υπηρεσιακού συμβουλίου (τακτικά και αναπληρωματικά) που τοποθετήθηκαν στις θέσεις των αιρετών εκπροσώπων του κλάδου (με τη συναίνεσή τους είτε όχι), να ακολουθήσουν –έστω και τώρα- τις συλλογικές αποφάσεις του Κλάδου και της Ομοσπονδίας, να μη νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους πολιτικές που ο κλάδος με τη στάση του έχει ξεκάθαρα καταδικάσει και να υποβάλουν άμεσα τις παραιτήσεις τους.  Να μην συναινέσουν  με τη συμμετοχή τους στην ουσιαστική κατάργηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, και δη των Αιρετών σε αυτά, ενός καταξιωμένου (από το 1911) θεσμού. Ταυτόχρονα κάλεσε τους εν λόγω μέλη να παραβρεθούν σε τακτική συνεδρίαση του ΔΣ, ώστε να εξηγηθούν οι λόγοι συμμετοχής στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και αυτοί δεν προσήλθαν. Αυτό οδηγεί το ΔΣ να προβεί στις δέουσες, επόμενες ενέργειες.

Ο μόνος δημοκρατικά νομιμοποιημένος τρόπος να αποκατασταθεί η ομαλότητα είναι να παραταθεί η θητεία των αιρετών που εξελέγησαν το 2018 και να πραγματοποιηθούν οι εκλογές όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, με πλήρη ανάπτυξη των δημοκρατικών διαδικασιών και με δια ζώσης ψηφοφορία.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ θα επιδιώξει να ενημερώνεται για τις υπηρεσιακές μεταβολές και τα θέματα που αφορούν τους συναδέλφους στο ΠΥΣΔΕ και θα κάνει παρεμβάσεις, όπου κριθεί πως παραβιάζονται οιαρχές της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.
Καλούμε τους συναδέλφους να ενημερώνουν άμεσα την ΕΛΜΕ για τυχόν προβλήματα ή δυσλειτουργίεςσχετικά με τις υπηρεσιακές τους μεταβολές.

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γεν. Γραμματέας

    Ψαρράς Σπυρίδων                                           Βασιλακόπουλος Φώτης

Κατηγορίες:εκπαιδευτικά
Αρέσει σε %d bloggers: