Ο δραματικός περιορισμός της Οικονομικής Παιδείας στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ
ΣΧΟΛ. ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ 6ου και 11ου ΓΕΛ, ΝΟΡΜΑΝ 57, ΠΑΤΡΑ
(Είσοδος από Φαβιέρου)
mail:aelmeahaias@gmail.com, https://aelmeahaias.wordpress.com
Πάτρα, 25/6/2021
Ο δραματικός περιορισμός της Οικονομικής Παιδείας στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Καταγγέλουμε την πολιτική συρρίκνωσης της Οικονομικής Παιδείας στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση που έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των σπουδών στο Γενικό Λύκειο και στο Γυμνάσιο και τις δυσμενείς επιπτώσεις στην επαγγελματική και οικογενειακή ζωή των καθηγητών του κλάδου ΠΕ 80 (Οικονομίας).
Πιο συγκεκριμένα, με την Υπουργική Απόφαση 74181/Δ2/2020 – ΦΕΚ 2338/Β/15-6-2020 – Ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων του Γενικού Λυκείου καταργήθηκαν το μάθημα γενικής παιδείας «Σύγχρονος Κόσμος, Πολίτης και Δημοκρατία», και το μάθημα κατεύθυνσης «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών», μαθήματα που περιελάμβαναν ενότητες με σημαντικές οικονομικές έννοιες και ευρύτερο κοινωνικό στοχασμό και που είχαν ως Α ανάθεση οι καθηγητές του κλάδου ΠΕ80-Οικονομίας.
Επίσης, μειώθηκε κατά μία ώρα η διδασκαλία, της «Πολιτικής Παιδείας», στην Α΄ Λυκείου (Α ανάθεσης ΠΕ80-Οικονομίας) και αφαιρέθηκαν από την διδακτέα ύλη του μαθήματος περιεχόμενα με οικονομικές γνώσεις. Καταργήθηκε η γραπτή εξέταση του μαθήματος στις προαγωγικές εξετάσεις της Α τάξης του Ημερησίου και Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχ. έτος 2020-2021.
Το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας της Α΄ Γυμνασίου ασφυκτιά στο Πρόγραμμα Σπουδών περιοριζόμενο σε (1) από (2) ώρες. Να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν το συγκεκριμένο μάθημα υπέστη μείωση ωρών με την κατάργησή του ( 2 ώρες) από την Β΄ Γυμνασίου.
Οι ώρες του μαθήματος Οικονομία της Ομάδας Προσανατολισμού Οικονομίας-Πληροφορικής της Γ’ τάξης μειώθηκαν από επτά (7) σε έξι (6).
Έτσι, τα μαθήματα που απόμειναν να διδάσκονται στο Γενικό Λύκειο και αφορούν την Οικονομική Επιστήμη περιορίστηκαν στο μάθημα της Οικονομίας της ομάδας προσανατολισμού Οικονομίας – Πληροφορικής της Γ’ τάξης (γι΄ αυτό άλλωστε το 68,62% των υποψηφίων το 2020 δεν γνώριζαν την Οικονομική Επιστήμη) και στο μάθημα της Πολιτικής Παιδείας της Α’ τάξης ενώ στο Γυμνάσιο το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας είναι που διδάσκεται μόνον μια ώρα στην Α τάξη. Με τις αλλαγές αυτές στα ωρολόγια προγράμματα για το σχ. έτος 2020-2021 δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα στους καθηγητές του κλάδου ΠΕ 80 Οικονομίας αφού αδικήθηκε κατάφωρα ο συγκεκριμένος κλάδος.
Κατά τα προηγούμενα χρόνια:
έχει καταργηθεί από το σχολικό έτος (2013-2014) η διδασκαλία του μαθήματος «Αρχές Οικονομίας», ως μαθήματος Γενικής Παιδείας στην Α’ τάξη του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου.
έχει καταργηθεί (2015-2016) το μάθημα «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης» από Πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα.
Έχει καταργηθεί (2019-2020) το μάθημα «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης» από μάθημα επιλογής.
μειώθηκε ο συντελεστής βαρύτητας, από 1,3 σε 0,7, του Πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (Οικονομία) που διδάσκεται στην Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής της Γ’ τάξης του Γενικού Λυκείου.
Επισημαίνεται ότι στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα μόνον η Ομάδα Προνανατολισμού της Οικονομίας-Πληροφορικής δεν περιλαμβάνεται στη Β’ τάξη του Γενικού Λυκείου γεγονός που καθιστά την απουσία του οικονομικού μαθήματος στην Β τάξη του Γενικού Λυκείου αισθητή και την επιλογή Ομάδας Προσανατολισμού από τους μαθητές/τριες δύσκολη. Όσοι δε μαθητές/τριες της Ομάδας Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής, φοιτούν στην Γ’ τάξη του Γενικού Λυκείου στερούνται προϋπαρχουσών, βασικών οικονομικών γνώσεων οι οποίες και θα διευκόλυναν την εμπέδωση του μαθήματος της Οικονομίας
Όλα τα παραπάνω μαρτυρούν την συρρίκνωση στο Λύκειο των Οικονομικών Επιστημών και την αρχή της εξαφάνισης από τη Δημόσια Εκπαίδευση του κλάδου ΠΕ80 Οικονομίας ο οποίος προέκυψε κατόπιν «συγχώνευσης- ενοποίησης» των πρώην κλάδων ΠΕ 09-ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΠΕ15 ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. 18.02 Διοίκησης Επιχειρήσεων – 18.03 Λογιστικής – 18.35 Τουριστικών επιχειρήσεων – 18.40 Εμπορίας και Διαφήμισης (Μάρκετινγκ).
Αναφορικά με το Ωρολόγιο πρόγραμμα στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θεωρούμε ότι η έλλειψη οικονομικών μαθημάτων υποβαθμίζει το επίπεδο σπουδών αφού στερεί από τους μαθητές και αυριανούς πολίτες σημαντικές γνώσεις χρήσιμες για την αντίληψη οργάνωσης και λειτουργίας του σύγχρονου κόσμου καθώς και ικανότητες απαραίτητες για την δημιουργική κοινωνική και επαγγελματική τους δραστηριότητα. Η Οικονομική Επιστήμη- Πολιτική Οικονομία με ιστορία σχεδόν 4ων αιώνων που καθόρισε την εξέλιξη και την πρόοδο της κοινωνίας μας είναι απαραίτητη σαν γενική γνώση στην μόρφωση των μαθητών και γι’ αυτό άλλωστε διδάσκεται το γνωστικό της αντικείμενο παγκοσμίως.
Σε εργασιακό επίπεδο η μείωση που υπήρξε έως και (7) ωρών Α΄ ανάθεσης και η κατά συνέπεια ανάλογη μείωση των οργανικών θέσεων για τον κλάδο ΠΕ 80 (Οικονομίας) , είχαν ως αποτέλεσμα να γεμίσουν οι πίνακες των ΠΥΣΔΕ όλης της χώρας με υπεράριθμους του κλάδου ΠΕ 80 Οικονομίας αλλά και του κλάδου ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών αφού τα μαθήματα τα είχαν συνανάθεση. Επίσης οι μόνιμοι διορισμοί θα περιοριστούν αισθητά και θα οδηγήσουν στην ανεργία τους αναπληρωτές καθηγητές του κλάδου αυτού.
Για το Δ. Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν.Γραμματέας
Ψαρράς Σπυρίδων Βασιλακόπουλος Φώτης