Αρχική > εκπαιδευτικά > Τα παιδιά πρόσφυγες είναι και αυτά μαθητές και μαθήτριές μας

Τα παιδιά πρόσφυγες είναι και αυτά μαθητές και μαθήτριές μας

28/03/2021

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ
ΣΧΟΛ. ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ 6ου και 11ου ΓΕΛ, ΝΟΡΜΑΝ 57, ΠΑΤΡΑ

(Είσοδος από Φαβιέρου)
mail:aelmeahaias@gmail.comhttps://aelmeahaias.wordpress.com

Πάτρα, 28/3/2021

Τα παιδιά πρόσφυγες είναι και αυτά μαθητές και μαθήτριές μας

Με αφορμή την πανδημία, επιχειρείται να γίνει «κανονικότητα» ο  αποκλεισμός των παιδιών προσφύγων από το σχολείο, θέτοντάς τα τόσο εκτός της δια ζώσης εκπαίδευσης, όσο και εκτός της τηλεκπαίδευσης,. Ο σχεδιασμός που προωθείται, με σκοπό  τα παιδιά πρόσφυγες να παρακολουθούν μόνο διαδικτυακά μαθήματα μέσα στα camps,  φυσικοποιεί την περιθωριοποίηση, τη γκετοποίηση και τον περαιτέρω εγκλεισμό. Καταπατά κατάφωρα το συνταγματικό δικαίωμα όλων των παιδιών για ισότιμη πρόσβαση στο δημόσιο σχολείο. Αποστερεί από την κοινωνία τον πλούτο και την ποικιλία που κουβαλούν τα παιδιά αυτά ως πολιτισμικά εφόδια, από την αντοχή και την επινοητικότητά τους στις κρίσεις.

Παράπλευρες ενέργειες που συνοδεύουν τέτοιου είδους πολιτικές είναι και «μεμονωμένα περιστατικά» σε αρκετά σχολεία της χώρας, όταν  οργανωμένοι «αγανακτισμένοι πολίτες» αποκλείουν την πρόσβαση σταπαιδιά πρόσφυγες που έχουν εγγραφεί στην εκπαίδευση. Οι αποκλεισμοί αυτοί συμπληρώνονται ως επί το πλείστων  με απειλές προς εκπαιδευτικούς και πλαστές πληροφορίες σε τοπικά ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα. Επιπλέον, οι εν λόγω επιθετικές τακτικές χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα υπέρ της ίδρυσης νέων κλειστών δομών προσφύγων, νέων δηλαδή κολαστηρίων.

Έτσι  η πραγματικότητα αντιστρέφεται πλήρως: τα παιδιά παρουσιάζονται ως η πηγή του προβλήματος, ενώ είναι  αποδέκτες της ρατσιστικής προσβολής και της καταπάτησης των στοιχειωδών τους δικαιωμάτων. Παράλληλα, οι αυτοαποκαλούμενοι πατριώτες παρουσιάζονται ως «βαθέως ανησυχούντες» γονείς. Με τη διασπορά μίσους και ψευδών ειδήσεων,  πυροδοτώντας αντιδράσεις και κατόπιν προβάλλοντας τον φόβο και την άγνοια των ακροατών τους ως τάχα «βάσιμο κοινωνικό έρεισμα», δημιουργούν το κεκτημένο του αποκλεισμού. Χαίροντας παράλληλα και της ατιμωρησίας από τις αρμόδιες αρχές.

Δε θα επιτρέψουμε τον αποκλεισμό κανενός παιδιού από την εκπαίδευση. Αν σήμερα αφήσουμε να συμβεί αυτό για τα προσφυγόπουλα, αύριο θα αποτελέσει μια πρακτική αποκλεισμού για τους φτωχούς και τους μη προνομιούχους. Προκρίνουμε την ένταξη και τη στήριξη των παιδιών προσφύγων, όπως κάνουμε και για όλα τα παιδιά στη χώρα.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και τις κατά τόπους διοικήσεις να εγγυηθούν και να μεριμνήσουν για την ένταξη όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, απ΄ όπου κι αν προέρχονται. ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και τοπικά σωματεία και σύλλογοι εκπαιδευτικών να βάλουν το ζήτημα στην ατζέντα τους και να υποστηρίξουν με κάθε μέσο τα ανοιχτά και ασφαλή σχολεία για όλα τα παιδιά.

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γεν. Γραμματέας

Ψαρράς Σπυρίδων                                              Βασιλακόπουλος Φώτης

Κατηγορίες:εκπαιδευτικά
Αρέσει σε %d bloggers: