Αρχική > εκπαιδευτικά > ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

06/11/2020

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ
ΣΧΟΛ. ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ 6ου και 11ου ΓΕΛ, ΝΟΡΜΑΝ 57, ΠΑΤΡΑ

(Είσοδος από Φαβιέρου)
mail:aelmeahaias@gmail.comhttps://aelmeahaias.wordpress.com

Πάτρα, 5/11/2020

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Α΄ΕΛΜΕ ΑΧΑΙΑΣ ενάντια στην αντίληψη, με την οποία επιδιώκουν να διαποτίσουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, ότι  η τηλεκπαίδευση μπορεί να υποκαταστήσει, έστω εν μέρει, την ζωντανή διδασκαλία, είμαστε ριζικά αντίθετοι και θεωρούμε ότι  εξυπηρετεί τον στόχο της μείωσης της δαπάνης για την Παιδεία από τη μια, ενώ από την άλλη γεμίζει τις τσέπες ιδιωτικών εταιρειών (βλ. webex), ενώ απελευθερώνει επιπτώσεις καταλυτικές  για το σχολείο και το μέλλον της νεολαίας και ευεργετικές για όσους το επιβουλεύονται.

1. Η τηλεκπαίδευση δεν είναι εκπαίδευση. Όταν απευθύνεται σε ανηλίκους, μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να προσφέρει υπηρεσίες τηλε-απασχόλησης, τηλε-κατάρτισης.

2. Υπονομεύει τις εργασιακές συνθήκες, καθότι καταργεί τον χώρο και τον χρόνο του εργαζόμενου, τυποποιεί την εργασία του, οδηγεί σε εντατικοποίηση και περαιτέρω ελαστικοποίηση (αναπληρωτές 3μηνης σύμβασης) και αποδιοργανώνει την συλλογικοποίηση (περιορισμός δημοκρατικής ζωής Συλλόγων).

3. Αντίκειται στο Σύνταγμα και την αρχή της ισότιμης και δωρεάν πρόσβασης στην εκπαίδευση για όλους. Η απουσία της επαφής με τον δάσκαλο και τους συμμαθητές-τριες κοστίζει περισσότερο στα παιδιά που οι οικογένειές τους δεν διαθέτουν τα υλικά μέσα, αλλά και το μορφωτικό επίπεδο προκειμένου να τα στηρίξουν. Έτσι οι  κοινωνικές αντιθέσεις οξύνονται και το κοινωνικό περιθώριο γίνεται μονόδρομος για τα παιδιά των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων.

4. Απροσμέτρητες είναι οι ψυχοπαιδαγωγικές συνέπειες, αφού η εξΑΕ αποκλείει τον διάλογο και την σχέση δασκάλου-μαθητή, μαθητών μεταξύ τους, που εξασφαλίζει η φυσική παρουσία, άρα κάθε παιδαγωγικό σκοπό, οδηγώντας σε εξατομίκευση, ανταγωνισμό, απομόνωση, ψυχικές διαταραχές. Εξάλλου, η έκθεση του μαθητή πολλές ώρες στην οθόνη απειλεί την ψυχοσωματική του υγεία.

5.Τα προσωπικά δεδομένα εκπαιδευτικών και μαθητών γίνονται «κοινά».

Εκτός από τα παραπάνω , θεωρούμε ότι  με την χρήση της εξΑΕ στην καραντίνα ανακύπτει μία σειρά προβλημάτων, τα οποία το ΥΠΑΙΘ δεν μπήκε στον κόπο να αντιμετωπίσει:

1. Το ζήτημα της κάλυψης της ύλης. Η εξΑΕ δεν μπορεί αντικειμενικά να καλύψει τις ουσιαστικές μορφωτικές ανάγκες των μαθητών-τριών μας, ούτε να τους προετοιμάσει  για εξετάσεις τύπου Τράπεζας Θεμάτων.

2.Το ζήτημα της αξιολόγησης (γραπτές δοκιμασίες, βαθμοί).

3.Το ευαίσθητο ζήτημα των απουσιών, που συνυφαίνεται με  τις διαπιστωμένες ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό  και σε δίκτυο των μαθητών-τριών (βλ. σημερινή ενημέρωση  του σχολικού δικτύου σχετικά με την αντοχή του δικτύου).

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Α΄ΕΛΜΕ ΑΧΑΙΑΣ  καλεί τους Συλλόγους να αποφασίσουν:

1.Να κάνουμε την τηλεκπαίδευση από τις σχολικές μονάδες μας.

2. Να συνεχίσουμε να έχουμε σαφή εργασιακό χώρο και προσδιορισμένο εργασιακό χρόνο (σε καμιά περίπτωση μετά τις 2.00μ.μ.).

3. Να μην αναλάβουμε την ατομική ευθύνη σχετικά με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό και σύνδεση , αλλά να είναι υπεύθυνα τα σχολεία και το υπουργείο.

4. Η κάθε σχολική μονάδα να ενημερώνει σχετικά με την τηλεκπαίδευση (πόσες ώρες, πόσοι μαθητές, ποια ύλη καλύφθηκε) τον ΔΔΕ  με το κλείσιμο του σχολείου.

5. Να υπάρχει και να δυναμώσει η αλληλοστήριξη μεταξύ των συναδέλφων.

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ:

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ.

ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ , ΝΑ ΑΡΑΙΩΣΟΥΝ ΣΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.

ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑΚΤΑ, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ ΤΕΣΤ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ.

ΑΔΕΙΕΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ.

ΟΧΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γ.Γραμματέας

         Ψαρράς Σπυρίδων                                      Βασιλακόπουλος Φώτης

Κατηγορίες:εκπαιδευτικά
Αρέσει σε %d bloggers: