Αρχική > εκπαιδευτικά > ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΑΚΗ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΑΚΗ

25/04/2020

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, A΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ,
ΣΧΟΛ. ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ 6ου και 11ου ΓΕΛ
ΝΟΡΜΑΝ 57, ΠΑΤΡΑ (Είσοδος από Φαβιέρου),
mail:
aelmeahaias@gmail.com, Ιστοσελίδα:https://aelmeahaias.wordpress.com

Πάτρα, 26/04/2020

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΑΚΗ

Ο Βασίλης Δημάκης, κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού, φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, όπου πέτυχε μετά μεγάλη προσωπική προσπάθεια και με την αμέριστη στήριξη των δασκάλων του, βρίσκεται για δεύτερη φορά σε απεργία πείνας από την Τρίτη 22/04 έως την Κυριακή (27/4)  και ξεκινά  απεργία δίψας από την Δευτέρα 27/4, επειδή για ανεξήγητους λόγους διακομίστηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Γρεβενών, με αποτέλεσμα  να μην μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα της σχολής του και λειτουργεί απρόσκοπτα  στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπως ορίζεται από το νομικό πλαίσιο που διέπει το σωφρονιστικό σύστημα.

Το δικαίωμα στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι κτήμα πολλών και μακροχρόνιων αγώνων, των ίδιων των φυλακισμένων και των κινημάτων αλληλεγγύης. Η περίπτωση του Βασίλη Δημάκη αφορά στην απτή εφαρμογή, μιας συνθήκης εξαίρεσης από τους κρατικούς μηχανισμούς. Το ίδιο το νομικό πλαίσιο της αστικής δικαιοσύνης, αυτοαναιρείται και αναπλάθεται με τέτοιον τρόπο, ώστε το κράτος να μπορεί να εκδικείται αυτόν που στέκεται απέναντί του. Η στιγμή που γίνεται αυτή η μεθόδευση, δεν είναι καθόλου τυχαία. Είναι μια αντανακλαστική, αυτοπροστατευτική, αλλά ταυτόχρονα επιθετική κίνηση του κράτους, καθώς και των υπαγόμενων σε αυτό δικαστικών και σωφρονιστικών επιτελείων, ώστε να επιχειρηθεί η κάμψη των αντιστάσεων των κρατουμένων ενάντια στον νέο σωφρονιστικό και ποινικό κώδικα, που υπαγορεύουν την περαιτέρω σκλήρυνση των κατασταλτικών μέτρων για τους κρατούμενους, όπως ακριβώς συνέβη και με το Κίνημα ενάντια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κατοικιών και περιουσιών απλών πολιτών. Ειδικά για την περίπτωση των εκπαιδευτικών αδειών, ο σωφρονιστικός κώδικας ορίζει το δικαίωμα του εισαγγελέα να ασκεί βέτο για τη χορήγηση της άδειας, με αποτέλεσμα να τίθενται ρητά πλέον εμπόδια στις σπουδές των κρατουμένων.

Η Α ΕΛΜΕ Αχαΐας και όλο το εκπαιδευτικό Κίνημα,  στέκονται αλληλέγγυοι στο αναφαίρετο δικαίωμα για μόρφωση του απεργού πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη, και απαιτούμε να επιστρέψει ο κρατούμενος φοιτητής στο σωφρονιστικό ίδρυμα των φυλακών Κορυδαλλού, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί απρόσκοπτα τις σπουδές του, για τις οποίες όσο πολύ έχει κοπιάσει. Έτσι μόνο νοείται ένα κράτος δικαίου κι ένα σωφρονιστικό σύστημα που δεν εκδικείται αλλά λειτουργεί αναμορφωτικά.

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος                                               Ο Γεν. Γραμματέας

Ψαρράς  Σπυρίδων                                         Βασιλακόπουλος Φώτης

 

 

Κατηγορίες:εκπαιδευτικά
Αρέσει σε %d bloggers: