Αρχική > εκπαιδευτικά > Θολό το τοπίο με την πρόσβαση των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τη φετινή χρονιά.

Θολό το τοπίο με την πρόσβαση των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τη φετινή χρονιά.

10/04/2019

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, A΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ,
ΣΧΟΛ. ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ 6ου και 11ου ΓΕΛ
ΝΟΡΜΑΝ 57, ΠΑΤΡΑ (Είσοδος από Φαβιέρου),
mail: aelmeahaias@gmail.com, Ιστοσελίδα: https://aelmeahaias.wordpress.com

 

Πάτρα, 8/4/2019

 

Θολό το τοπίο με την πρόσβαση των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τη φετινή χρονιά.

 

Σύμφωνα με την Φ.151/43612/Α5 Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 20 Μαρτίου 2018 στο ΦΕΚ τεύχος Β’ αρ. φύλλου 983 με θέμα: «Πρόσβαση αποφοίτων Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές κατευθύνσεις Τμημάτων των Τ.Ε.Ι., ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπ/σης (ΑΣΤΕ), των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Σχολής Αστυφυλάκων, της Σχολής Πυροσβεστών, των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), και για ποσοστό θέσεων 5% του συνολικού αριθμού εισακτέων σε Τμήματα Σχολών των Πανεπιστημίων καθώς και προσαύξηση του ποσοστού αυτού κατά 5% για εισαγωγή σε τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κατ’ εξαίρεση για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019» και συγκεκριμένα στο άρθρο 5 αυτής, προκύπτει:

Με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑΛ στις οποίες θα συμμετάσχουν οι απόφοιτοι έχουν πρόσβαση:

  • στο 5% των θέσεων των Σχολών και των Τμημάτων των ΑΕΙ που έχουν σχέση με τους τομείς των ΕΠΑΛ
  • στο 10% των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (μόνο για 2017-18),
  • στο 20% (τουλάχιστον) των Τμημάτων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και της ΑΣΤΕ,
  • στο 10% στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, στη Σχολή Αστυφυλάκων, στη Σχολή Πυροσβεστών, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού κ.ά.
  • Ειδικά οι υποψήφιοι/-ες  των  Εσπερινών  ΕΠΑ.Λ., οι οποίοι με την Αίτηση – Δήλωση που υπέβαλαν επέλεξαν τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. μόνο με το ειδικό  ποσοστό 1% επιπλέον του αριθμού εισακτέων, εφόσον υποβάλλουν το ως άνω Μηχανογραφικό Δελτίο προτιμήσεων υποψηφίου το ίδιο έτος που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

 

Όλα τα παραπάνω ίσχυαν την περσινή σχολική χρονιά. Στο τρέχον σχολικό έτος και δυο μήνες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις, μετά το κύμα συγχωνεύσεων των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια και μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας ότι «από του χρόνου όλοι οι υποψήφιοι θα εισαχθούν σε Πανεπιστήµια», το τοπίο σχετικά με την πρόσβαση των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παραμένει θολό και αδιευκρίνιστο. Αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση θα χαθούν χιλιάδες θέσεις στη τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους μαθητές των ΕΠΑ.Λ.

 

Το ΔΣ της Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. ΑΧΑΙΑΣ καλεί:

  1. Το Υπουργείο να προχωρήσει σε άμεση νομοθετική ρύθμιση ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των αποφοίτων ΕΠΑΛ που εισάγονται στα τμήματα που προκύπτουν από τις συγχωνεύσεις ώστε ο συνολικός αριθμός τους να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό πριν τις συγχωνεύσεις.
  2. Την ΟΛΜΕ να αναδείξει περαιτέρω το ζήτημα
  3. Τους συναδέλφους να εντείνουν τον αγώνα ενάντια στις συνεχιζόμενες αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της κυβέρνησης με αίτημα αιχμής την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις «συγχωνεύσεις ΑΕΙ και νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ-αλλαγές στο Λύκειο»
  4. Να συμμετάσχουμε μαζικά στην απεργία την Παρασκευή 12/4/2019 και στην απεργιακή κινητοποίηση την ίδια μέρα στις 11:00 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

 

 

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος                                               Ο Γεν.Γραμματέας

Ψαρράς  Σπυρίδων                                     Βασιλακόπουλος Φώτης

 

Κατηγορίες:εκπαιδευτικά
Αρέσει σε %d bloggers: