Αρχική > εκπαιδευτικά > Περιστατικά βίας στα σχολεία

Περιστατικά βίας στα σχολεία

13/02/2019

Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ
ΣΧΟΛ. ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ 6ου και 11ου ΓΕΛ

ΝΟΡΜΑΝ 57, ΠΑΤΡΑ (Είσοδος από Φαβιέρου),
ΤΗΛ. / FAX: 2610 – 278776
mail: aelmeahaias@gmail.com,

https://aelmeahaias.wordpress.com                                                                                         Πάτρα 13-2-2019

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα : Περιστατικά βίας στα σχολεία.

 

Σχετικά με  γεγονός βίας σε βάρος εκπαιδευτικού που συνέβη σε σχολείο της περιοχής μας έχουμε να παρατηρήσουμε τα έξης:

α) Καταδικάζουμε τη χειροδικία και εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στο συνάδελφο, στους εκπαιδευτικούς και συνολικά σε όλη τη σχολική κοινότητα.

β) καταδικάζουμε με απόλυτο τρόπο τα δημοσιεύματα σε ορισμένα μέσα του γραπτού ή του ηλεκτρονικού τύπου, τα οποία παρουσίασαν το περιστατικό με τρόπο που απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Η επώνυμη δημοσιογραφία και η ευσυνείδητη και πιστή καταγραφή των γεγονότων είναι θεμέλια της ανεξαρτησίας του Τύπου και δεν έχουν καμία σχέση με αυτού του τύπου τα δημοσιεύματα.

γ) το συγκεκριμένο γεγονός, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου μιας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

Μοιάζει η ελληνική κοινωνία σαν να ανακαλύπτει ξαφνικά, ένα κοινό μυστικό ή σαν να εθελοτυφλούσε , αρνούμενη ότι τα «δικά της παιδιά» εμφανίζουν σημάδια επιθετικότητας και βίαιης συμπεριφοράς, περισσότερο ανησυχητικά απ’ όσο θα ήθελε να πιστεύει  και που εμείς οι εκπαιδευτικοί βιώνουμε σχεδόν καθημερινά στα σχολεία που υπηρετούμε. Η βία και η επιθετικότητα με αποδέκτες μαθητές και καθηγητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο και κατ’ επέκταση η κοινωνία.

Το Υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του απουσιάζει:

α) Η ανάπτυξη μόνιμων υποστηρικτικών μηχανισμών (ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών κλπ) σε όλα σχολεία, για την επίλυση σοβαρών ζητημάτων που σχετίζονται και με παράγοντες εξωτερικούς των σχολείων, όπως προσωπικά ή οικογενειακά προβλήματα και ακολούθως η ανάπτυξη προαιρετικών ομαδικών δραστηριοτήτων όπως η διεξαγωγή προγραμμάτων και βιωματικών εργαστηρίων βελτίωσης των κοινωνικών δεξιοτήτων και των σχέσεων συνύπαρξης – συνεργασίας που ενδιαφέρουν τους μαθητές και βοηθούν στην καλλιέργεια στενότερων δεσμών και σχέσεων συνεργασίας μεταξύ τους και με τους καθηγητές τους, απουσιάζουν διαχρονικά από το ελληνικό σχολείο αλλά ούτε και υπάρχει το αντίστοιχο εκπαιδευτικό προσωπικό να τα υποστηρίξει.

β) Λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης και των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες οικογένειες, η τακτική ενημέρωση και επικοινωνία με το σχολείο ή ακόμα και με τα ίδια τα παιδιά τους, έτσι ώστε να βρίσκονται κοντά τους, αφουγκραζόμενοι τους προβληματισμούς τους, από δεδομένο έχει γίνει ζητούμενο.

γ) Το νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά τις πειθαρχικές ποινές σε μαθητές, ως έσχατη παιδαγωγική λύση και ανάλογα με τη σοβαρότητα των παραπτωμάτων, «δένει» τα χέρια του Συλλόγου των εκπαιδευτικών.

Επιπλέον

Δεν υπάρχουν σχολικοί φύλακες που θα διασφάλιζαν τις εγκαταστάσεις το προσωπικό και τους μαθητές από εξωσχολικούς και λοιπά κακοποιά στοιχεία ενώ η χρηματοδότηση των σχολείων συνεχώς μειώνεται.

 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την αυξημένη πίεση οι εκπαιδευτικοί καλούνται να φέρουν πέρας το καθημερινό ούτως ή άλλως δύσκολο έργο τους . Οι περικοπές των μισθών, η αύξηση του ωραρίου σε συνδυασμό με την αδυναμία της πολιτείας να καλύψει τα κενά λόγω έλλειψης διορισμών, οι καταργήσεις σχεδόν στο σύνολο τους των υποστηρικτικών δομών της Εκπαίδευσης, το τρέξιμο σε τρία η και παραπάνω σχολεία για να συμπληρώσουν το διδακτικό τους ωράριο, έχουν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό στους εκπαιδευτικούς που επιβαρύνει και την ψυχική τους ηρεμία αλλά και την παιδαγωγική λειτουργία του σχολείου.

 

Καλούμε την πολιτική ηγεσία να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων.
Καλούμε τους συναδέλφους επιδεικνύοντας αλληλεγγύη μεταξύ τους να
συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην πρόληψη τέτοιων καταστάσεων.

 

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας

         Ψαρράς Σπυρίδων                                            Βασιλακόπουλος Φώτης

 

Κατηγορίες:εκπαιδευτικά
Αρέσει σε %d bloggers: