Αρχική > εκπαιδευτικά > Η «Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η «Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

01/02/2019

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, A΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ,
ΣΧΟΛ. ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ 6ου και 11ου ΓΕΛ
ΝΟΡΜΑΝ 57, ΠΑΤΡΑ (Είσοδος από Φαβιέρου),
mail: aelmeahaias@gmail.com, Ιστοσελίδα: https://aelmeahaias.wordpress.com

 

Πάτρα, 2/1/2019

 

Η «Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΝ ΜΑΡΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

Άλλη μια ¨καινοτόμος δράση¨, ένα άλλο εργαλείο από τα πολλά που χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια το υπουργείο (αναθέσεις Γ΄, ηλεκτρονικές εγγραφές, μη παρακολουθούντες μαθητές, καταργήσεις τομέων και κυρίως ειδικοτήτων, συγχωνεύσεις ΕΠΑΛ και ΕΚ…) για να συνεχίζει να εφαρμόζει τη μνημονιακή κανονικότητα.

 

  Το 2013 επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ  καταργήθηκαν βασικοί τομείς και ειδικότητες του ΕΠΑΛ, προς όφελος των ιδιωτικών σχολείων. Τότε βγήκαν σε διαθεσιμότητα 2500 εκπαιδευτικοί. Επανήλθαν μετά από σκληρούς αγώνες των εκπαιδευτικών δυο χρόνια αργότερα το 2015.

  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που ανέλαβε το 2015 μείωσε τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα σπουδών των τομέων και ειδικοτήτων του ΕΠΑΛ κατά 20% έως και 50%  και τα μετέφερε στις επιχειρήσεις μέσω της μαθητείας του 4ου έτους.

  Όλα τα τελευταία χρόνια έχουν καταργηθεί-συγχωνευθεί εκατοντάδες τμήματα γενικής παιδείας, τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, μέσω του αυτόματου κόφτη του κατώτερου αριθμού εγγεγραμμένων και παρακολουθούντων μαθητών, που υπηρετείται απ’ το σύστημα των ηλεκτρονικών εγγραφών.

Με το πρόγραμμα «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ» η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας επιχειρούν να δείξουν ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν δομές ενίσχυσης  για τους μαθητές των συγκεκριμένων σχολείων.  Για τον συντονισμό των δράσεων του προγράμματος σε κεντρικό – επιτελικό επίπεδο στο Υπουργείο Παιδείας δημιουργήθηκε έως τον Αύγουστο 2022 αμειβόμενη επιτροπή, με πρόεδρο τον Κοτσιφάκη και μεταξύ των μελών της τον Μουστάκα.

Η δράση αυτή είναι πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και θα λειτουργήσει έως ότου εξαντληθούν τα χρήματα που προβλέπονται γι’ αυτό.  Διαμορφώθηκε κατ αρχάς με την ΥΑ3622/24-8-18 για το 2018 – 19. Οι βασικοί στόχοι – κατευθύνσεις που προκύπτουν από την παραπάνω ΥΑ και την εγκύκλιο Φ10/182230/Δ4 της 29- 10-18  και εφαρμόζονται μέχρι στιγμής είναι:

  • Πρόγραμμα εναλλακτικής ενισχυτικής διδασκαλίας που έχει ως σκοπό «την βελτίωση των μαθησιακών επιδόσεων των μαθητών της Α΄ τάξης ΕΠΑΛ,  την παιδαγωγική υποστήριξη τους και παρέχεται με συνδιδασκαλία κατά τις ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων στα Νέα Ελληνικά και στα Μαθηματικά». Προσλαμβάνονται για το σκοπό αυτό 442 εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ02 & ΠΕ03 ως προσωρινοί αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου και θα αναλάβουν ως «Συνεργάτες Καθηγητές» του βασικού Καθηγητή του μαθήματος. Κάτι τέτοιο σε άλλες εποχές ή κάτω από συνθήκες ομαλής λειτουργίας των σχολείων θα ακούγονταν ενδιαφέρον! Το εκπαιδευτικό κίνημα διεκδικεί και παλεύει χρόνια τώρα για να δημιουργηθούν μόνιμες δομές που να είναι ενταγμένες στο δημόσιο σχολείο και που θα βοηθούν και θα στηρίζουν τους μαθητές του. Στην εποχή όμως των μνημονίων στην εκπαίδευση, που διέλυσαν την δημόσια ΤΕΕ και όχι μόνο, ακούγεται υποκριτικό.

Στο ίδιο πλαίσιο στήριξης ΜΝΑΕ – Υποστήριξη σχολικών μονάδων ΕΠΑΛ, εφαρμόζεται παρέμβαση ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των μαθητών της Α΄ΕΠΑΛ, η οποία θα υλοποιηθεί με την πρόσληψη 223 (ένας για δύο ΕΠΑΛ κατά Μ.Ο.) μελών ΕΕΠ που ανήκουν στο κλάδο ΠΕ23 Ψυχολόγων. Και βέβαια κανείς δεν είναι αντίθετος με την παρουσία ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, επιβάλλεται μάλιστα να είναι μόνιμη σε όλα τα σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης και όχι να εντάσσεται στα πλαίσια ενός μονοετούς προγράμματος (χρονιά με πολλές εκλογικές αναμετρήσεις). Η ένταξη αυτών των αναγκαίων δομών σε μόνιμη βάση, απαιτεί πρόσθετο μόνιμο εκπαιδευτικό και επιστημονικό προσωπικό, κάτι που η σημερινή κυβέρνηση,  όχι μόνο δεν επιθυμούν, αλλά αντίθετα έχουν σαν στόχο τη μείωση των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό και γενικότερα τη μείωση όλων των δομών της εκπαίδευσης. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από την συνέπεια που δείχνουν όλες οι κυβερνήσεις να συγχωνεύουν και να καταργούν σχολεία, τομείς – ειδικότητες στα ΕΠΑΛ και τμήματα κατεύθυνσης στα ΓΕΛ. Τσουβαλιάζουν μαθητές σε τμήματα με 27 και 30 μαθητών. Αναγκάζουν τους μαθητές των ΕΠΑΛ να αλλάζουν ειδικότητα στη τελευταία τάξη, ή να αλλάζουν σχολικό περιβάλλον μετακινούμενοι σε απομακρυσμένα σχολεία.
Ο θεσμός του Συμβούλου Καθηγητή, μία  ακόμη «καινοτόμος» δράση που εφαρμόζεται στους  μαθητές της Α΄ τάξης ΕΠΑΛ, με στόχο «τη συστηματική υποστήριξη τους στη σχολική ζωή και τη δημιουργία θετικού κλίματος στη σχολική κοινότητα.» Συγκροτείται η ομάδα των εκπαιδευτικών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δράση και ορίζεται ένας συντονιστής. Η ομάδα εκπαιδεύεται από τον ψυχολόγο του σχολείου ή αρμόδιους φορείς, (α)στις βασικές αρχές και τεχνικές της συμβουλευτικής, (β) συνεργάζεται με όσα σχολεία υλοποιούν ήδη τη δράση για να καρπωθεί την πείρα τους και (γ) ανατρέχει στη σχετική βιβλιογραφία για ενημέρωση. Κάθε μαθητής/μαθήτρια ανατίθεται από τον συντονιστή σε ένα  Σύμβουλο-Καθηγητή, ο οποίος συναντάται με το μαθητή σε 15λεπτες συναντήσεις (2 φορές το μήνα) εντός του σχολικού ωραρίου και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που διασφαλίζει την ιδιωτικότητα της συνάντησης.Κάθε Σύμβουλος-Καθηγητής αναλαμβάνει 4-5 μαθητές Κατά την κατανομή των μαθητών ο συντονιστής φροντίζει, στο μέτρο του εφικτού, ο Σύμβουλος-Καθηγητής (α) να μη διδάσκει στο τμήμα του μαθητή, (β) να είναι του ίδιου φύλου με το μαθητή. Η ομάδα των Συμβούλων-Καθηγητών ορίζει τακτικές και έκτακτες συναντήσεις όπου συζητιούνται ανώνυμα όλα τα ζητήματα που έχουν αναδυθεί από τις επιμέρους συναντήσεις και χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, η ομάδα των Συμβούλων-Καθηγητών συνεδριάζει για την αποτίμηση της δράσης, και κάθε μέλος της μπορεί να καταθέσει, με όποιον τρόπο επιθυμεί, την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στη δράση. Όλες οι αξιολογήσεις καθαρογράφονται και κατατίθενται στο αρχείο του θεσμού, ως βοήθημα για τη νέα σχολική χρονιά. Γίνεται φανερό ότι:

δημιουργείται ένας θεσμός που εξατομικεύει τη σχέση του σχολείου με τον μαθητή και απομακρύνει τον σύλλογο διδασκόντων από μια βασική του αρμοδιότητα, να παρακολουθεί τα προβλήματα ένταξης των μαθητών στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον  και να συζητά τα μαθησιακά και κοινωνικά προβλήματα τους.

  • Δημιουργεί πρόσθετη εργασία για τους εκπαιδευτικούς που θα αναλάβουν την ευθύνη του Συμβούλου – Καθηγητή πέρα απ’ τα διδακτικά και διοικητικά τους καθήκοντα. Στην ουσία πρόκειται για άμεση αύξηση ωραρίου. Επιπλέον οι συνάδελφοι αυτοί αναλαμβάνουν ένα έργο που δεν είναι προετοιμασμένοι και εκπαιδευμένοι. Δεν είναι δυνατόν οι εκπαιδευτικοί  να αποκτήσουν και τον ρόλο ενός ιδιότυπου ψυχολόγου. Στο τέλος της χρονιάς η ομάδα των συμβούλων αποτιμά τη δράση της και κάθε μέλος καταθέτει την αξιολόγηση του.
  • Είναι προφανής η σύνδεση αυτής της δράσης με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και της σχολικής μονάδας. Η Αξιολόγηση μπαίνει κανονικά όχι όμως «από την πόρτα», αλλά «από το παράθυρο»!
  • Πως είναι δυνατόν να υλοποιηθούν στη πράξη όλα αυτά όταν σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών συμπληρώνει ωράριο σε 2 και σε 3 σχολεία;
  • Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ», που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, είναι δικαιούχος του προγράμματος και έχει αναλάβει την υλοποίηση και παρακολούθηση των Σχεδίων Δράσης των μαθητών της Α΄ τάξης των ΕΠΑΛ. Τα Σχέδια δράσης είναι χρηματοδοτούμενα projects που «προωθούν την καινοτομία, τη δημιουργικότητα, την επιχειρηματικότητα» στα ΕΠΑΛ και το ΝΟΗΣΙΣ είναι ο συντονιστής και διαχειριστής τους! Βασικοί στόχοι είναι η ενίσχυση του σχολείου, η επαύξηση του κύρους του (τη λες και αξιολόγηση της σχολικής μονάδας η εξωτερική αξιολόγηση!), η περαιτέρω σύνδεση του με τη τοπική κοινωνία, η ανασκευή των προκαταλήψεων της κοινής γνώμης και η ελκυστικότητα των ΕΠΑΛ.
  • Τα Σχέδια Δράσης απευθύνονται γενικά ως πρόγραμμα που θα εκπονήσει το κάθε σχολείο μόνο του η σε συνεργασία με άλλα. Κάθε ΕΠΑΛ που θα συμμετέχει θα ενισχυθεί με ένα ποσό  μέχρι 2324,26 ευρώ. Μια ιδιωτική εταιρεία θα διαχειρίζεται χρήματα που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και από την ΕΕ (ΕΣΠΑ), που αντί  να έχουν ως μοναδικό αποδέκτη τα σχολεία της ΤΕΕ με τις τεράστιες ανάγκες σε εργαστηριακό εξοπλισμό και αλλού, εξ αιτίας της παρατεταμένης υποχρηματοδότησης, θα μοιραστούν στους ενδιάμεσους και κυρίως στο ΝΟΗΣΙΣ. Επιπλέον θα ελέγχει,  θα αξιολογεί και θα καθορίζει το περιεχόμενο των «δράσεων». Είναι η πρώτη φορά που ιδιωτική εταιρία παρεμβαίνει άμεσα στο πρόγραμμα του Δημόσιου Σχολείου.  Ανοίγει τον δρόμο στις ιδιωτικές εταιρίες  να χρηματοδοτούνται απ’ το κράτος για να διαχειρίζονται μέρος στην αρχή, ολόκληρη τη λειτουργία του Δημόσιου σχολείου αργότερα. Η άμεση ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου σχολείου μόλις άρχισε.

       Η Α΄ΕΛΜΕ Αχαΐας καλεί τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων    όλων των ΕΠΑΛ να αντιδράσουν άμεσα σ αυτές τις πολιτικές.

  • Κανένας εκπαιδευτικός να μην αναλάβει να εκπονήσει εργασία και να μη συμμετέχει στο πρόγραμμα των Σχεδίων Δράσης, νομιμοποιώντας έτσι τον διαχειριστικό ρόλο της ιδιωτικής εταιρείας! Έξω οι εταιρείες από τα σχολεία!
  • Κανένας  συνάδελφος να μην αναλάβει τον ρόλο του Συντονιστή Καθηγητή, που εισάγει την αξιολόγηση και την αύξηση των μη διδακτικών υποχρεώσεων σε βάρος των διδακτικών καθηκόντων.
  • Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να μην υποβάλλουν «σχέδια δράσης» για το πρόγραμμα που διαχειρίζεται η ιδιωτική εταιρία και να μην αναθέτουν σε εκπαιδευτικούς  τον ρόλο «συμβούλου- καθηγητή» 
  • Καλούμε το ΔΣ της ΟΛΜΕ  να πάρει ανάλογες αποφάσεις.
  • Για το Δ. Σ.
  • Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
  • Ψαρράς Σπυρίδων                                           Βασιλακόπουλος Φώτης
Κατηγορίες:εκπαιδευτικά
Αρέσει σε %d bloggers: