Αρχική > εκπαιδευτικά > Διδ. ωράριο καθηγητών από άλλα ΠΥΣΔΕ στα ΠΥΣΠΕ

Διδ. ωράριο καθηγητών από άλλα ΠΥΣΔΕ στα ΠΥΣΠΕ

09/10/2018

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

A΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ, ΣΧΟΛ. ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ 6ου και 11ου ΓΕΛ
ΝΟΡΜΑΝ 57, ΠΑΤΡΑ (Είσοδος από Φαβιέρου),
mail: aelmeahaias@gmail.gr, https://aelmeahaias.wordpress.com

Πάτρα, 07.10.2018

Διδ. ωράριο καθηγητών από άλλα ΠΥΣΔΕ στα ΠΥΣΠΕ

Το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αχαΐας, επανέρχεται για άλλη μια φορά στο ζήτημα του διδακτικού ωραρίου των  αποσπασμένων συναδέλφων εκπ/κών Β/θμιας εκπ/σης από άλλα ΠΥΣΔΕ στο ΠΥΣΠΕ Ν. Αχαΐας:

  • Ομόφωνα προσυπογράφει το παρακάτω κείμενο των συναδέλφων: «Ανήκουμε στην κατηγορία των αποσπασμένων από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ και καλύπτουμε τις μεγάλες και πάγιες λειτουργικές ανάγκες της Α/θμιας.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2013, όταν το Υπουργείο καθόρισε τις κενές θέσεις για μετατάξεις από την Β/θμια στην Α/θμια, σε ολόκληρο το νομό Αχαΐας δεν συστάθηκε ούτε μία θέση εκπαιδευτικού για τις ειδικότητες ΠΕ05 και ΠΕ11! Με δεδομένο το πάγωμα των μεταθέσεων, βρισκόμαστε σε κατάσταση ομηρίας: όποιος θέλει να βρεθεί κοντά στον τόπο κατοικίας του μετά από πολύχρονη ταλαιπωρία σε όλη την Ελλάδα, γίνεται θύμα αυθαιρεσιών της Διοίκησης και του Υπουργείου στην τεχνηέντως «γκρίζα ζώνη» των κοινών ειδικοτήτων. Είναι προφανές ότι θεωρούμαστε εκπαιδευτικοί β’ κατηγορίας με μοναδικό ρόλο να «βουλώνουμε τρύπες» ούτως ώστε το Υπουργείο να εξοικονομεί πόρους.

Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε καθημερινά στα σχολεία. Αναγκαζόμαστε να μετακινούμαστε σε 2, 3 ή και 5 σχολεία. Συχνά δεχόμαστε πιέσεις για μετακίνηση από σχολείο σε σχολείο στη διάρκεια του διαλείμματος «προκειμένου να βγει το πρόγραμμα», ακόμα και εις βάρος της ασφάλειας των μαθητών, όταν ο εκπαιδευτικός της τάξης βρίσκεται καθ’ οδόν από το ένα σχολείο  στο άλλο. Ο καθένας και η καθεμία από εμάς αναγκάζεται να έχει κάθε χρόνο 100, 150 ή και παραπάνω μαθητές, τους οποίους βλέπουμε φευγαλέα, αφού πάντα τρέχουμε για να πάμε στο επόμενο σχολείο. Ξέρουμε ότι το Υπουργείο αδιαφορεί για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, στην περίπτωση αυτή όμως βάζει ένα τόσο ασφυκτικό πλαίσιο που δυσκολευόμαστε ακόμα και να θυμόμαστε τα ονόματα των μαθητών μας, πόσο μάλλον να μπορούμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις εκπαιδευτικές και σε όλες τις άλλες ανάγκες τους. Εννοείται επίσης ότι δεν υπάρχει κανένας δισταγμός εκ μέρους του Υπουργείου να μας χρησιμοποιεί για το Ολοήμερο Πρόγραμμα ή την Ευέλικτη Ζώνη ακόμα και των μικρότερων μαθητών Α’ και Β’ τάξης, οι οποίοι βλέπουν ακόμα έναν εκπαιδευτικό ειδικότητας να μπαινοβγαίνει στην τάξη και στο τέλος της χρονιάς είναι αμφίβολο αν ξέρουν και το όνομά του.

Με βάση τα παραπάνω, και σε ένα πλαίσιο κατάφωρης επίθεσης των εργασιακών δικαιωμάτων του κλάδου, με την επικείμενη αύξηση του εργασιακού ωραρίου των εκπαιδευτικών, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων που αναπότρεπτα επιφέρει, το πάγωμα των μόνιμων διορισμών και τη συρρίκνωση των προσλήψεων των αναπληρωτών, θεωρούμε ότι το ζήτημα αφορά συνολικά τον κλάδο των εκπαιδευτικών και δεν είναι μεμονωμένο ζήτημα των κοινών ειδικοτήτων. Είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς πόσες ώρες εξοικονομούνται από την ανάθεση του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης και του Ολοήμερου Σχολείου υπερωριακά σε αποσπασμένους εκπαιδευτικούς της Β/θμιας στην Α/θμια.

Σύμφωνα με την απόφαση  απόσπασης του Υπουργείου,  παρουσιαζόμαστε στη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης απόσπασής μας όπου και αναλαμβάνουμε υπηρεσία και στη συνέχεια η ίδια η υπηρεσία μάς διαθέτει στην οικεία Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης, καθώς η απόσπασή μας γίνεται για τις ανάγκες των Δημοτικών Σχολείων. Με τη λήξη δε του διδακτικού έτους στην Α/θμια, παρουσιαζόμαστε εκ νέου στη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης απόσπασης, απ’ όπου και αποχωρούμε προσφέροντας τις υπηρεσίες μας και σε διοικητικό έργο μέχρι τις 30/06.

Τη φετινή σχολική χρονιά, το ΠΥΣΠΕ Ν. Αχαΐας με την υπ’αριθμό 34 πράξη του, την 31-08-2018 μας τοποθέτησε για ακόμα μία φορά σε σχολεία ευθύνης του με διδακτικό ωράριο Α/θμιας Εκπαίδευσης, αλλοιώνοντας μάλιστα χωρίς διαπιστωτική πράξη και το MySchool!!

Υπενθυμίζουμε δε ότι, ενώ με απόφαση υφυπουργού το 2010 και υπηρεσιακό έγγραφο του 2012 το διδακτικό μας ωράριο παραμένει αυτό της Β/θμιας, με νέα υπηρεσιακά έγγραφα του 2013 και του 2018 το διδακτικό μας ωράριο ξαφνικά γίνεται αυτό της Α/θμιας. Από τους νόμους που λαμβάνονται υπόψη (Ν. 4152/2013 και Ν. 2413/1996) σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει ότι ως αποσπασμένοι από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ θα πρέπει να έχουμε διδακτικό ωράριο Α/θμιας Εκπαίδευσης.

Το Υπουργείο βεβαίως δεν μπαίνει καν στον κόπο να εξηγήσει τους λόγους της αλλαγής αυτής, αν και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο μόνος λόγος είναι η πίεση για ακόμα λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών. Εννοείται ότι τα έγγραφα αυτά εφαρμόζονται από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης κατά το δοκούν, ανάλογα προφανώς και με τις ανάγκες κάθε χρονιά σε διδακτικό προσωπικό.

Κάθε χρόνο το ζήτημα τίθεται από την Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας στους Διευθυντές Εκπαίδευσης, ενώ πέρσι τέθηκε και στη σύνοδο των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 20 Ιανουαρίου 2018, οι οποίοι στήριξαν ομόφωνα την κατάργηση των έωλων υπηρεσιακών εγγράφων, σύμφωνα με τα οποία γίνεται ακόμα μία αύξηση ωραρίου με σκοπό τον περιορισμό των διορισμών.

Βασικό μας αίτημα

  • να επιστρέψει το έγγραφο στους ανωτέρους του ως έωλο, παράτυπο και άδικο και
  • να πάψει η Διοίκηση να το επικαλείται εις βάρος των δίκαιων εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Οι αποσπασμένοι από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ Αχαΐας»

  • Καλεί επιτακτικά το ΔΣ της ΟΛΜΕ να δημοσιοποιήσει το αποφασισμένο ψήφισμα της Γενική Συνέλευσης Προέδρων ΕΛΜΕ στις 20/1/2018 για το συγκεκριμένο θέμα και να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες που απορρέουν από αυτό. Οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση δεν δικαιολογείται και προκαλεί βάσιμα ερωτήματα για τις σκοπιμότητες της μεγάλης κωλυσιεργίας.
  • Απαιτεί από το Υπουργείο να αποσύρει το «έγγραφο Καρδαμίτση» ως έωλο, παράτυπο και άδικο και να πάψει να το επικαλείται εις βάρος των δίκαιων εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων.

 

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος α.α.                                                    Ο Γραμματέας

 Μακρίδης Στάθης                                                Μπούρδαλας Παναγιώτης

 

 

Κατηγορίες:εκπαιδευτικά
Αρέσει σε %d bloggers: