Κάλεσμα σε Γενική Συνέλευση με θέμα τις «νέες δομές» κλπ
ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
A΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ
ΣΧΟΛ. ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ 6ου και 11ου ΓΕΛ
ΝΟΡΜΑΝ 57, ΠΑΤΡΑ (Είσοδος από Φαβιέρου)
mail: aelmeahaias@gmail.gr, https://aelmeahaias.wordpress.com
ΠΑΤΡΑ 06/06/2018
Κάλεσμα σε Γενική Συνέλευση με θέμα τις «νέες δομές» κλπ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, μετά από διεξοδική συζήτηση τη Δευτέρα 4-6-2018 αποφάσισε:
Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 13 Ιουνίου και ώρα 19:30 μμ στο Εργατικό Κέντρο,
με μοναδικό θέμα το ν/σχ που εισήλθε για ψήφιση στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος για τις «νέες δομές» με τις τεράστιες αναδιαρθρώσεις που προσπαθεί να επιβάλει στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην κατεύθυνση βαθύτερης στήριξης των ελίτ.
Το σχέδιο νόμου για τις «δομές υποστήριξης της εκπαίδευσης», που εισήγαγε στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είναι ένα ακόμα προαπαιτούμενο στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων με την Ε.Ε. και τους «θεσμούς», που πρέπει να ψηφιστεί, για την 4η αξιολόγηση. Αποτελεί καθοριστικό βήμα στη αντιδραστική αναδιάρθρωση και τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της εκπαίδευσης που υλοποιεί η κυβέρνηση με την επίβλεψη των κλιμακίων του ΟΟΣΑ και ΕΕ. Με όσες μεγαλοστομίες κι αν διανθίζεται, είναι ένα νομοσχέδιο του ασφυκτικού ελέγχου της εκπαιδευτικής διαδικασίας, της Αυτονομίας της σχολικής μονάδας και της Αξιολόγησης, των βασικών απαιτήσεων δηλαδή της ΕΕ και των εγχώριων δυνάμεων της αγοράς για δραστική μείωση των κρατικών δαπανών, συρρίκνωση των δομών και μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού στο Δημόσιο σχολείο. Είναι ένα νομοσχέδιο που επιβάλλει κουλτούρα αξιολόγησης στους εκπαιδευτικούς, αποδοχή της ανεπίστρεπτης πορείας προς την ατομική αξιολόγηση και τη συμμόρφωση στην κεντρική κατεύθυνση για την εκπαιδευτική πολιτική.
Υπενθυμίζουμε ότι τόσο η τελευταία Συνέλευση των προέδρων, όσο και το ΔΣ της ΔΟΕ ζητούν την άμεση απόσυρσή του, πράγμα που δεν κάνει η κυβέρνση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ! Μάλιστα η Γεν. Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ επιβεβαίωσε την «Απεργία- Αποχή» από τις αξιολογικές διαδικασίες που προβλέπει.
Στόχος της Γεν. Συνέλευσης της ΕΛΜΕ:
1) Η πολύπλευρη ενημέρωση και
2) Η οργάνωση των μέτρων αντιμετώπισής του με το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη.
Βασικοί άξονες του νομοσχεδίου:
- Επαναφέρουν την αποτίμηση-αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων και εισάγουν την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση σε όλα τα υποψήφια και ενεργά στελέχη. Η κατάργηση του Π.Δ. 152 αλλά και πλευρών του ν. 3848 παραμένει χωρίς αντίκρισμα. Ίδιες προβλέψεις και ίδιες διατάξεις επανέρχονται στο σώμα του σχεδίου νόμου. Είναι ένα νομοσχέδιο επιβολής της αξιολόγησης μέσω της εμπέδωσης κουλτούρας αξιολόγησης. Μετατρέπουν το σύλλογο διδασκόντων σε «συνυπεύθυνο» για τα προβλήματα που δημιουργούν οι κυβερνητικές πολιτικές. Στους διευθυντές και υποδιευθυντές των σχολείων «φορτώνουν» έναν τεράστιο όγκο καθηκόντων, στα πλαίσια της διαχείρισης μιας υποστελεχωμένης και υποχρηματοδοτούμενης σχολικής μονάδας, και μετά τους αξιολογούν για το πώς ανταπεξήλθαν. Είναι κρίσιμο, ειδικά αυτοί οι συνάδελφοι, να μην παίξουν τον ρόλο που τους ετοιμάζει η κυβέρνηση, να μη γίνουν το μαστίγιο για λογαριασμό των κυβερνητικών αντιλαϊκών στοχεύσεων.
- Σε επίπεδο Περιφερειακών Διευθύνσεων δημιουργούνται τα ΠΕ.Κ.Ε.Σ., ως προϊόν της κατάργησης των Περιφερειακών Επιμορφωτικών Κέντρων (Π.Ε.Κ.), των Προϊσταμένων Παιδαγωγικής Καθοδήγησης και των Σχολικών Συμβούλων. Η ίδια η φυσιογνωμία των ΠΕ.ΚΕ.Σ., η συγκεντρωτική τους μορφή, η τεράστια απόστασή τους από τη ζωντανή σχολική πραγματικότητα αποδεικνύει ότι ο πραγματικός σκοπός της ίδρυσής τους δεν είναι η στήριξη για την επίλυση των προβλημάτων που εμφανίζονται στο πεδίο της σχολικής ζωής. Άλλος θα είναι ο ρόλος των ΠΕ.ΚΕ.Σ. Θα έχουν καθαρά επιτελική ευθύνη στην οργάνωση της εκπαιδευτικής πολιτικής, σε επίπεδο Περιφέρειας. Θα αναλάβουν ρόλο προωθητή των κεντρικών κατευθύνσεων και στόχων για το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και τη λειτουργία των σχολείων. Στην ουσία μιλάμε για «μικρά υπουργεία παιδείας», που θα συγκεντρώνουν πλήθος αρμοδιοτήτων και θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής.
- Καταργούνται τα Κ.Ε.Δ.Δ.Υ., οι Σ.Σ.Ν., τα Κ.Ε.ΣΥ.Π. και τα Κ.Ε.Π.Λ.Η.Ν.Ε.Τ. και στη θέση τους δημιουργούνται τα Κ.Ε.Σ.Υ. Εντελώς διαφορετικά αντικείμενα και τομείς ενοποιούνται σε μια δομή. Η λογική των καταργήσεων δομών έχει προφανή στόχο τις περικοπές προσωπικού. Εάν προχωρήσουν αυτές οι αλλαγές θα έχουμε ένα πραγματικό πισωγύρισμα στην εκπαιδευτική πραγματικότητα της χώρας μας. Ειδικά τα ΑμεΑ στην πράξη καταργούνται και διαγράφονται ως ομάδας προτεραιότητας και ειδικής εκπαιδευτικής στήριξης. Η κατάργηση των Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής, θα φορτώσει εντελώς στις πλάτες των οικογενειών όλο το κομμάτι της διάγνωσης και στήριξης των παιδιών με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και θα απαλλάξει το κράτος από τις ευθύνες του. Η κατάργηση των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ., της δομής που είχε στην ευθύνη της τη στήριξη των δικτύων και των αναγκών των σχολείων στο επίπεδο της πληροφορικής, θα οδηγήσει στην άμεση παράδοση του τομέα αυτού στους ιδιώτες και τους εργολάβους.
- Οι υπόλοιπες δομές με κύρια αυτή των Περιβαλλοντικών Κέντρων συρρικώνονται και υποβαθμίζονται. Τα Κ.Ε.Α., ως μετεξέλιξη των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.), ενσωματώνουν τις αρμοδιότητες των υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων. Η χρηματοδότηση των Κ.Ε.Α. θα γίνεται από τους Δήμους(!!). Το Κ.Ε.Α., επίσης, θα είναι κοινό για τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης.
- Αλλάζουν το ρόλο των σχολικών συμβούλων σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση, αφού τους μετατρέπουν σε συντονιστές του εκπαιδευτικού έργου με μη συμβουλευτικό χαρακτήρα, αλλά αφυκτικού ελέγχου και χειραγώγισης τόσο του διδακτικού όσο και του εξωδιδακτικού έργου. Εισάγουν και εσωτερικές και εξωτερικές μορφές «αξιολόγησης» – «αποτίμησης». Ο ρόλος της ΑΔΙΠΔΕ «ζει και βασιλεύει», αφού αποκτά επιτελικό ρόλο!
- Υποκαθιστούν την καθολική επιμόρφωση για όλους με αποχή από τα εργασιακά καθήκοντα με αλληλοεπιμόφωση των εργαζομένων εκτός διδακτικού ωραρίου. Εισάγουν συνεχείς συνεδριάσεις που το εργασιακό ωράριο δεν θα επαρκεί ούτε μέχρι τις 2.00μμ. Γραφειοκρατικοποιούν και εντατικοποιούν τη διδασκαλία και τις εξωδιδακτικές εργασίες. Στο βάθος οδηγούν και την πρόσληψη του διδακτικού προσωπικού από τους Δήμους με ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
Για το Δ. Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Σιάχος Χρήστος Μπούρδαλας Παναγιώτης