Αρχική > εκπαιδευτικά > ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

12/11/2015

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                          

Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ
ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ. / FAX: 2610 – 278776
mail: aelmeahaias@yahoo.gr,

https://aelmeahaias.wordpress.com

Πάτρα, 10/11/2015

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ  ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία που κατέθεσε η Κυβέρνηση, σχετικά με τη συγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Σύμφωνα με την τροπολογία, καταργείται η πρόβλεψη του ν.3839/2010 ,με την οποία  η συγκρότηση του ΠΥΣΔΕ γινόταν με εισήγηση του Δ/ντή Εκπ/σης προς τον Περιφερειακό Δ/ντή όπως και η επιλογή των δυο (02) διορισμένων μελών από δύο εκπαιδευτικούς με βαθμό Α’ δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετούν σε οργανική θέση στην περιφέρεια του οικείου ΠΥΣΔΕ και οι οποίοι επιλέγονται με τους αναπληρωτές τους μεταξύ των δεκαπέντε που κατά την ημερομηνία συγκρότησης κατέχουν τη μεγαλύτερη πραγματική διοικητική υπηρεσία σε θέσεις διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προϊσταμένου γραφείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή διευθυντή σχολικής μονάδας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Αντίθετα με  την τροπολογία που κατατέθηκε, ο εκάστοτε Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης μπορεί να επιλέξει όποιους επιθυμεί για τις δύο θέσεις των μελών των συμβουλίων, με μόνο περιορισμό να έχουν δεκαπενταετή εκπαιδευτική προϋπηρεσία και χωρίς κανένα άλλο κριτήριο. Είναι προφανές ότι με  την αλλαγή αυτή η κυβέρνηση επιδιώκει να πάρει τον έλεγχο των ΠΥΣΔΕ από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και να δώσει ισχύ στους Περιφερειακούς Διευθυντές στα εν λόγω συμβούλια.

Συνάμα, οι διορισμένοι Περιφερειακοί Δ/ντές Εκπ/σης ως μονοπρόσωπα όργανα αποκτούν υπερεξουσίες , πέρα από κάθε δημοκρατικό έλεγχο. Το ίδιο συμβαίνει και με την υπ’ αρ. 146606/ΓΓ4(1)/18-9-2015 ΥΑ  που δίνει το δικαίωμα στους ΠΔΕ και όχι σε αντίστοιχα Υπηρεσιακά Συμβούλια να εισηγούνται στη Διεύθυνση Διοίκησης Προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τους εκπαιδευτικούς, και τις ώρες προς διάθεση στα ΙΕΚ για εκπαιδευτικό έργο. Το  ίδιο συμβαίνει και με την υπουργική απόφαση 161901/Ε1/13-10-2015, η οποία δίνει το δικαίωμα αποκλειστικά στους ΠΔΕ να αποφασίζουν χωρίς γνωμάτευση των υπηρεσιακών συμβουλίων για την εξ ολοκλήρου ή μερική διάθεση σε σχολεία των εκπαιδευτικών που έχουν αποσπασθεί στις Περιφερειακές Διευθύνσεις και σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Ο κατήφορος φαίνεται να μην έχει τέλος…

Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα στον καθένα να υποθέσει ότι  στόχος της τροπολογίας για τη συγκρότηση των υπηρεσιακών συμβουλίων είναι ο έλεγχος, και από αυτή την κυβέρνηση, των αποφάσεων των συμβουλίων και η εξυπηρέτηση των ημετέρων. Οι παραπάνω επιλογές έρχονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη διακηρυγμένη θέση της Κυβέρνησης για αναβάθμιση του θεσμού των υπηρεσιακών συμβουλίων και ενδυνάμωση του ρόλου των αιρετών εκπροσώπων τους (εισαγωγή τρίτου αιρετού) και δε συμβάλλει στον «εκδημοκρατισμό» της Εκπαίδευσης και την «κομματική ανεξιθρησκεία»  που υποσχόταν πριν από λίγους μήνες.

Ως συνδικαλιστικό κίνημα θεωρούμε ότι η συγκρότηση των υπηρεσιακών συμβουλίων για τα διορισμένα μέλη πρέπει να γίνεται με απόλυτα και αυξημένα αντικειμενικά κριτήρια μετά από δημόσια πρόσκληση των ενδιαφερομένων που ανταποκρίνονται σε αυτά τα κριτήρια. Παράλληλα αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε  και  την άμεση αναβάθμιση του ρόλου των αιρετών μελών.

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας

Σιάχος Χρήστος                                                Ψαρράς Σπύρος

Advertisements
Κατηγορίες:εκπαιδευτικά
Αρέσει σε %d bloggers: