Αρχική > εκπαιδευτικά > Αναθέσεις Μαθημάτων Εκπαιδευτικών των τμημάτων Εφαρμοσμένων Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών

Αναθέσεις Μαθημάτων Εκπαιδευτικών των τμημάτων Εφαρμοσμένων Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών

18/05/2015

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                          

Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ
ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ. / FAX: 2610 – 278776
mail: aelmeahaias@yahoo.gr,

https://aelmeahaias.wordpress.com

Πάτρα, 13/5/2015

Αναθέσεις Μαθημάτων Εκπαιδευτικών των τμημάτων Εφαρμοσμένων Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών

Οι συνάδελφοι που είναι πτυχιούχοι της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) του ΤΕΙ της Αθήνας (σημερινή ονομασία: Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών, ΑΤΕΙ Αθήνας), κατατάσσονται στους εξής κλάδους, ανάλογα με το πτυχίο τους:

α) Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών (ΠΕ18.01)

β) Γραφιστικής (ΠΕ18.26)

γ) Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης & Σχεδιασμού Αντικειμένων (ΠΕ18.27)

δ) Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης (ΠΕ18.28)

Τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζονται ως ενοποιημένη ειδικότητα ΠΕ18.01.

Οι πτυχιούχοι της σχολής ΣΓΤΚΣ έχουν αναθέσεις σε όλα τα Καλλιτεχνικά μαθήματα των ειδικοτήτων τους αλλά μόνο στα Επαγγελματικά Λύκεια. Προκύπτει άμεσα η αναγκαιότητα της διεύρυνσης των αναθέσεων των Εκπαιδευτικών των τμημάτων Εφαρμοσμένων Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών στην Α/θμια και στη Β/θμια Εκπαίδευση, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι εκτός από τις κατάλληλες σπουδές (Πτυχία τμημάτων Καλλιτεχνικών Σπουδών και Παιδαγωγικά ΠΑΤΕΣ-ΣΕΛΕΤΕ) έχουν και πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία Καλλιτεχνικών μαθημάτων (από το 1991 έως το 2012).

Συγκεκριμένα:

Στα ΤΕΛ, ΤΕΕ, και ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ ως αναπληρωτές και μόνιμοι εκπαιδευτικοί, στα Δημοτικά σχολεία ως ωρομίσθιοι για το μάθημα «Εικαστικά» (υπ’ αρίθμ. 75266/Δ2/06-07-2011 απόφαση του ΥΠΔΒΜΘ), στα Γυμνάσια με διάθεση για τις ανάγκες της υπηρεσίας για τα μαθήματα «Καλλιτεχνικά» και «Τεχνολογία», καθώς και στα Γενικά Λύκεια για τη διδασκαλία των μαθημάτων επιλογής, «Ελεύθερο» και «Γραμμικό» σχέδιο αλλά και για το μάθημα «Αισθητική Αγωγή» της Α΄ Λυκείου κ.ά.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν επίσημες αναθέσεις στα προαναφερόμενα σχολεία και μαθήματα.

Μελετώντας τα προγράμματα σπουδών των καλλιτεχνικών μαθημάτων που διδάσκονται στην Πρωτοβάθμια και σε ολόκληρη τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, διαπιστώνεται εύκολα ότι οι γνώσεις και οι δεξιότητες των καθηγητών του ενοποιημένου κλάδου ΠΕ18.01 ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις των διδακτικών ενοτήτων που περιλαμβάνουν τα μαθήματα αυτά. Το θέμα αυτό έχει τεθεί στο Υπουργείο από το 2011, αλλά και στο ΙΕΠ σε μεταγενέστερο χρόνο, χωρίς αποτέλεσμα.

Με βάση τα παραπάνω και επειδή τα πρώτα χρόνια της επιστροφής των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών στα σχολεία μετά τη διαθεσιμότητα θα είναι δύσκολα και πολλοί συνάδελφοι δεν θα συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο, θεωρούμε ότι είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για την επίλυση αυτού του θέματος.

Ειδικότερα για τα ΕΠΑΛ και τον τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών και Καλλιτεχνικών Εφαρμογών ζητάμε την άμεση κατάργηση της υπ’ αριθμ. πρωτ. 175720/Δ2/30-10-2014 Υπουργικής Απόφασης με θέμα «Οδηγίες για τις αναθέσεις μαθημάτων του Επαγγελματικού Λυκείου», στο σκέλος που αφορά στα μαθήματα Γ΄ Τάξης της Ειδικότητας Γραφικών Τεχνών. Επαναφορά των αναθέσεων σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 118842/Γ2/17-9-2008.

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας

Σιάχος Χρήστος                                                Ψαρράς Σπύρος

Κατηγορίες:εκπαιδευτικά
Αρέσει σε %d bloggers: