Αρχική > εκπαιδευτικά > Υπόμνημα : Προς τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπ/σης Δυτ. Ελλάδας

Υπόμνημα : Προς τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπ/σης Δυτ. Ελλάδας

03/05/2015

 Πάτρα 29/4/2015

Υπόμνημα    

προς τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπ/σης  Δυτ. Ελλάδας

για Ζώνες ευθύνης εγγραφής μαθητών στα Γυμνάσια Παραλίας-Ιτεών- Βραχνεΐκων και όμορων σχολείων

Ως γνωστόν, για πάνω από μια δεκαετία, έχουν προκύψει  πολλά ζητήματα τριβής λόγω της μη ύπαρξης  ζωνών  ευθύνης εγγραφής μαθητών στα Γυμνάσια Παραλίας-Ιτεών και όμορων σχολείων. Παρά τις αποσπασματικές προσπάθειες επίλυσης στο παρελθόν από πολλά θεσμικά όργανα, το πρόβλημα διαιωνίζεται και παραμένει έντονο , δημιουργώντας  πολλές δυσλειτουργίες.

Το μαθητικό δυναμικό φαίνεται μεν να φθίνει, αλλά συχνά καταγγέλλονται πολλές παράτυπες (ενδεχομένως και παράνομες) μετεγγραφές μαθητών  κυρίως προς σχολεία πέραν του ποταμού Γλαύκου (Πάτρα) . Τίθεται ευθέως το ζήτημα για το πως και προς ποιά Γυμνάσια πρέπει να αποστέλλονται τα απολυτήρια των Δημοτικών της περιοχής και προς ποιά Γυμνάσια θα κατευθύνονται οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Σημειώνουμε επιπρόσθετα ότι ο σεισμός του Ιουνίου 2008 μαζί με περίεργες καθυστερήσεις για την λύση του κτιριακού του 10ου ΓΕΛ Πατρών (Ιτιές) επέτειναν το πρόβλημα.

Μετά από έγκαιρη Πρόσκληση του Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαίας προς τους συναδέλφους και Συλλόγους Γονέων των Γυμνασίων Παραλίας (1ο και 2ο ), Ιτεών (14ο Πατρών), Βραχνεΐκων και των ΓΕΛ Παραλίας και Ιτεών (10ο ΓΕΛ Πατρών) έγιναν δύο επιτυχημένες ευρείες συσκέψεις στην Περιοχή.

Η 1η έγινε στο σχολικό συγκρότημα του 1ου Γυμνασίου και  ΓΕΛ Παραλίας την Τετάρτη 1/4/2015 με συμμετοχή απ’ όλα τα σχολεία και συλλόγους Γονέων και η 2η την Τετάρτη 29-4-2015 στο 14ο Γυμν. Πατρών (Ιτιές) Μετά από σοβαρή και έντονη συζήτηση, παρατηρήσεις, κατάθεση προτάσεων, διαφωνίες, προέκυψε τελικά ομόφωνη πρόταση προς τον Περ/κό Δ/ντή Εκπ/σης  Δυτ. Ελλάδας για το ζήτημα των ζωνών ευθύνης. Για το ζήτημα του κτιριακού του 10ου ΓΕΛ Πάτρας (Ιτιές) θα γίνει νέος γύρος διερεύνησης και κινητοποίησης.

 Προτάσεις

Ι) Μετά από την σχετική παράσταση της ΕΛΜΕ και των συλλόγων Γονέων, ο Περ/κός Δ/ντής Εκπ/σης  Δυτ. Ελλάδας να καλέσει σε σύσκεψη τους Δ/ντές Εκπ/σης Α/βάθμιας και Β/μιας Εκπ/σης υπό την αιγίδα του.

ΙΙ) Να γίνει λεπτομερής καταγραφή του μαθητικού δυναμικού από το προνήπιο και να καθοριστούν με ακρίβεια γεωγραφικές ζώνες ευθύνης για όλες τις σχολικές μονάδες της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό να συσχετιστούν τα Δημοτικά με τα Γυμνάσια.

ΙΙΙ) Το πρότυπο αυτό να οριστεί και για τις μετακινήσεις από τα Γυμνάσια προς τα Λύκεια της περιοχής. Να μελετηθεί η επέκτασή του και από τα νηπιαγωγεία προς τα Δημοτικά της περιοχής.

ΙV) Να μελετηθεί τρόπος αντιμετώπισης των  παράτυπων  ή παράνομων μετεγγραφών  μαθητών και σε κεντρικό επίπεδο (Διεύθυνση).

V) Επειδή δεν λειτουργούν τμήματα ένταξης σε όλα τα Γυμνάσια, να οριστούν οι μετεγγραφές μαθητών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες από τα Δημοτικά σε συγκεκριμένα Γυμνάσια.

VΙ) Προς διευκόλυνση σημειώνουμε πως κατάγράφτηκε ο αριθμός των τμημάτων που μπορούν να υποστηρίξουν τα Γυμνάσια: α) 1ο Γυμν. Παραλίας τμήμ. εννέα (9), β) 2ο Γυμν. Παραλίας τμήμ. έξι (6), γ) 14ο Γυμν. Πατρών (Ιτιές) τμήμ. έξι (6) με αντίστοιχα τμήμ. Ένταξης και δ) (από 1η συνάντηση) Γυμν. Βραχνεΐκων τμήμ. εννέα (9).

VΙΙ) Το κτιριακό του 10ου ΓΕΛ Πατρών (Ιτεών) να αποτελεί και ζήτημα της Διοίκησης, είτε αντιμετωπισθεί εντός του ίδιου ή γειτονικού οικοπέδου.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ

Ι) ΔΣ Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας

ΙΙ) Σύλλογοι Γονέων

Κατηγορίες:εκπαιδευτικά
Αρέσει σε %d bloggers: