Αρχική > ΔΣ της Α΄ΕΛΜΕ Αχαΐας, εκπαιδευτικά > ΓΙΑΤΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟ 12Ο & ΤΟ 22Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ;

ΓΙΑΤΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟ 12Ο & ΤΟ 22Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ;

22/03/2011

Α’ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ Πάτρα, 21/3/2011

ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ. / FAX : 2610 – 278776
https://aelmeahaias.wordpress.com,
aelmeahaias@yahoo.gr

ΓΙΑΤΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟ 12Ο & ΤΟ 22Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ;

Το Υπουργείο αποφάσισε τη συγχώνευση του 12ου και του 22ου Γυμνασίου Πατρών, που είναι δύο εύρωστα συστεγαζόμενα σχολεία με συνολικό αριθμό μαθητών τους 450 περίπου, αριθμός που υπερβαίνει ακόμα και αυτό το αυθαίρετο όριο των 400 μαθητών ανά σχολείο που το Υπουργείο ανακοίνωσε με Δελτίο Τύπου στις 13/3/2011. Στην πρόταση της Διευθύντριας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας δεν περιλαμβανόταν καμιά μεταβολή για σχολεία της Α’ ΕΛΜΕ. Επίσης ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης δεν τροποποίησε την πρόταση της Διευθύντριας, σύμφωνα με δήλωσή του στο ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ.

Ως ΔΣ έγκαιρα επισημάναμε τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της διαδικασίας εισήγησης προς το Υπουργείο Παιδείας από μονοπρόσωπα όργανα της Διοίκησης γι’ αυτό το σοβαρό ζήτημα. Η απόφαση του Υπουργείου ακύρωσε ακόμη και το ρόλο αυτών των οργάνων.

Το εύλογο ερώτημα που απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και τους γονείς και μαθητές των δύο σχολείων είναι γιατί το Υπουργείο επέλεξε τα συγκεκριμένα σχολεία για να συγχωνευθούν. Θα ήταν μάλλον αφελές να υποθέσει κανείς ότι το Υπουργείο στην τύχη αποφάσισε τη συγχώνευση των συγκεκριμένων και όχι άλλων σχολείων. Θα ήταν εξίσου αφελές να κινηθεί το Υπουργείο μόνο με βάση στοιχεία που βρίσκει από τη «Βάση Δεδομένων» που υπάρχει για τα σχολεία. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, αν το Υπουργείο ενήργησε από μόνο του, τότε λειτούργησε αυθαίρετα και η πράξη του είναι καταδικαστέα

Επειδή φαίνεται ότι η επιλογή των σχολείων έγινε παρασκηνιακά, ώστε όλοι να είναι «αμέτοχοι του εγκλήματος», θεωρούμε ότι

1.            Είχε δίκιο η ΟΛΜΕ που σε ανακοίνωσή της μιλούσε έγκαιρα για «μυστική διπλωματία» γύρω από το ζήτημα των συγχωνεύσεων

2.            Καταρρίφθηκε η επιχειρηματολογία για δήθεν παιδαγωγικά κριτήρια στις συγχωνεύσεις. Ας μας απαντήσει η Διοίκηση ποιο παιδαγωγικό πρόβλημα θα λύσει η συγκεκριμένη συγχώνευση.

3.            Η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά απέδειξε πώς εννοεί την «ανοικτή διακυβέρνηση» ή αλλιώς «open government» και ξευτίλισε έννοιες όπως «διάλογος», «διαβούλευση», «διαφάνεια»…Ο μύθος του διαλόγου με την κοινωνία καταρρίφθηκε από τις αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα μόλις ανακοινώθηκαν οι συγχωνεύσεις, παρόλο που το Υπουργείο προσπαθεί αγωνιωδώς να στρέψει την προσοχή στο «νέο λύκειο».

4.            Κατέρριψε το μύθο που η ίδια έστησε περί «εύρωστων σχολείων» και πολλοί υιοθέτησαν, δημιουργώντας ένα σχολείο-μαμούθ.

5.            Αν κάποιοι υπέδειξαν τα συγκεκριμένα σχολεία, προφανώς πιστεύοντας ότι είναι σωστό, πρέπει να βγουν και να στηρίξουν τις επιλογές τους. Αλλιώς πρέπει όλοι να καταγγείλουμε τον αντιδημοκρατικό τρόπο επιλογής των συγκεκριμένων σχολείων και να παλέψουμε, ο καθένας από τη θέση του, για την ανατροπή της απόφασης αυτής.

6.            Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης οφείλει να κοινοποιήσει την πρόταση που έστειλε στο Υπουργείο. Δεν ισχύει ότι «οι αποφάσεις της Διοίκησης θα κοινοποιούνται στο διαδίκτυο, ώστε οι πολίτες να λαμβάνουν γνώση των αποφάσεων που τους αφορούν»;

Διεκδικούμε να ανατραπεί η απόφαση του Υπουργείου για τη συγχώνευση των δύο Γυμνασίων.

 

Για το ΔΣ

Ο  Πρόεδρος                                                                          Ο  Γραμματέας

Σπίνος Αθανάσιος                                                                Σταμούλης  Θόδωρος

Αρέσει σε %d bloggers: