ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Α’ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ Πάτρα, 10 /1/2011
ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ. / FAX : 2610 – 278776
https://aelmeahaias.wordpress.com,
aelmeahaias@yahoo.gr
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Η Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας θεωρεί ότι οι επιχειρούμενες συγχωνεύσεις –καταργήσεις σχολείων από την Κυβέρνηση και ο τρόπος που αυτές σχεδιάζονται υπηρετούν μόνο τη λογική της εξοικονόμησης πόρων σε βάρος του Δημόσιου Αγαθού της Παιδείας και είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από τη γνήσια παιδαγωγική αντίληψη που επιβάλλει ίδρυση σχολείων.
Η τακτική που ακολούθησε ως τώρα το Υπουργείο καθώς και τα κριτήρια που θέτει για τη συγχώνευση, μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως δεν επιδιώκει έναν εξορθολογισμό της υπάρχουσας κατάστασης αλλά μια σημαντική μείωση του αριθμού των σχολείων τόσο πανελλαδικά όσο και στην περιοχή μας. Αυτό θα έχει μια σειρά αρνητικά αποτελέσματα για την εκπαιδευτική διαδικασία, όπως: α) θ’ αυξηθεί σ’ όλα τα σχολεία ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα και θα φτάσει τους 30 που ισχύει ως ανώτατο όριο, γεγονός που θα μειώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης, β) τα σχολεία θα γιγαντωθούν με συνέπεια να γίνει δύσκολη η ποιοτική διαχείρισή τους και να χαθεί το στοιχείο της αλληλεπίδρασης μεταξύ καθηγητών και μαθητών, κάτι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία τους, γ) με δεδομένη την ανεπάρκεια υποδομών είναι πιθανό πολλά σχολεία να λειτουργούν και με λυόμενες ή γενικά με ακατάλληλες για διδασκαλία αίθουσες, δ) θ’ αυξηθεί ο χρόνος μετακίνησης από και προς το σχολείο με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια και τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών, ε) είναι πιθανό ν’ αυξηθεί η μαθητική διαρροή αν η απόσταση και το κόστος μετακίνησης για το σχολείο αυξηθούν πολύ.
Η σπουδή του Υπουργείου και οι πρόχειροι σχεδιασμοί του καταρχάς δημιουργούν εύλογη ανησυχία σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές και ήδη έχουν δημιουργήσει σενάρια που διάφοροι «πρόθυμοι» διακινούν. Παράλληλα, είναι σε αντίθεση και με τις μέχρι πέρυσι προτάσεις της αρμόδιας Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας του νομού Αχαΐας που δεν πρότεινε κανένα Γυμνάσιο ή Λύκειο για κατάργηση ή συγχώνευση.
Ειδικά στην περιοχή μας, όπως από το σεισμό του 2008 έχουμε επισημάνει σε όλους τους αρμόδιους φορείς, χρειάζεται: α) να δημιουργηθούν νέα σχολικά κτίρια ή να υπάρχει δομική ενίσχυση άλλων και συγκεκριμένα: – 3ο Γυμνάσιο Πάτρας (Χρειάζεται κατασκευή νέου κτιρίου),-10 Λύκειο Πάτρας (Χρειάζεται κατασκευή νέου κτιρίου)-Γυμνάσιο Λουσικών (Χρειάζεται νέο κτίριο)- Γυμνάσιο και Λύκειο Ερυμάνθειας (Χρειάζεται νέο κτίριο)- Γυμνάσιο Λάππα ( οι εργασίες σταμάτησαν, γιατί δεν πληρώθηκε ο εργολάβος). β) να βρεθούν οικόπεδα για συστεγαζόμενα σχολεία με πρόβλημα χώρων: – 12ο Λύκειο και 11ο Γυμνάσιο, – Λύκειο Παραλίας και 1ο Γυμνάσιο Παραλίας, -Λύκειο και Γυμνάσιο Δεμενίκων. γ) να κατασκευαστούν νέα κτίρια, όπως: – ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής – ΕΕΕΕΚ Πάτρας – Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Πάτρας- Γυμνάσιο Κ. Αχαΐας, δ)να δημιουργηθεί νέο σχολείο: – 23ο Γυμνάσιο Πάτρας (Εγλυκάδα) και ε) να κατασκευαστούν νέες αίθουσες –Υπάρχουν προκατασκευασμένες αίθουσες διδασκαλίας και σε άλλα σχολεία της περιοχής, αλλά και πολλές τάξεις λειτουργούν σε ακατάλληλες αίθουσες (π.χ. ημιυπόγεια, χώροι αποθηκών).
Μετά από όλα αυτά και με δεδομένες τις θέσεις και της ΟΛΜΕ για τον αντιεκπαιδευτικό και αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα του κλεισίματος των σχολείων, θεωρούμε ότι η περαιτέρω συζήτηση για καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων δεν έχει να προσφέρει τίποτα σε μια πραγματική προσπάθεια αναβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης που πραγματικά θα προτάσσει το μαθητή.
Το Υπουργείο, αν ακόμα έχει ως προτεραιότητα το δημόσιο σχολείο, το λιγότερο που οφείλει είναι να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των προαναφερόμενων προβλημάτων των σχολικών μονάδων στην περιοχή μας, να αυξήσει τη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για την αντιμετώπιση των λειτουργικών προβλημάτων τους και να εγγυηθεί τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία τους.