Αρχική > ΔΣ της Α΄ΕΛΜΕ Αχαΐας, εκπαιδευτικά > ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

20/01/2011

Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ Πάτρα, 19/1/2011

ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ. / FAX : 2610 – 278776
https://aelmeahaias.wordpress.com,
aelmeahaias@yahoo.gr

 

ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ


Πρόσφατα  το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε σχέδιο νόμου που εκτός των άλλων καταργεί τον ΟΕΔΒ και μεταφέρει τις αρμοδιότητές του στο Ινστιτούτο Ψηφιακής Πολιτικής και Εκδόσεων για την Εκπαίδευση. Αξίζει να σημειώσουμε πως  ο νέος φορέας θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που θα χρηματοδοτείται ως το 2013 κυρίως από το ΕΣΠΑ και από έσοδα από την παροχή υπηρεσιών και την διάθεση προϊόντων του. Ο χαρακτήρας του νέου φορέα καθώς και ο επισφαλής τρόπος χρηματοδότησης του οδηγεί στο συμπέρασμα πως μεθοδεύεται η κατάργηση της δωρεάν διανομής των σχολικών βιβλίων στο άμεσο μέλλον.

Ενισχυτικά αυτού του συμπεράσματος ήρθε να λειτουργήσει και εγκύκλιος που στάλθηκε στα σχολεία και μας παροτρύνει  να ενταχθούμε στο εθελοντικό πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης των σχολικών βιβλίων. Τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται στην εγκύκλιο είναι πως το κόστος παραγωγής και διάθεσης των βιβλίων είναι τεράστιο και  πως έχει αναβαθμιστεί η ψηφιακή υποδομή των σχολείων και οι μαθητές μπορούν να τα χρησιμοποιούν σε ψηφιακή μορφή. Σχετικά με το πρώτο, όπως επισημαίνουν και οι εργαζόμενοι στον ΟΕΔΒ, το κόστος παραγωγής για κάθε αντίτυπο είναι λιγότερο από το «τεράστιο» ποσό του ενός ευρώ. Όσον αφορά το δεύτερο,  πράγματι  μόνο τότε μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ένα σχολικό βιβλίο, όταν δηλαδή οι μαθητές δε θα το χρησιμοποιούν ως καθημερινό χρηστικό εργαλείο γνώσης, δε θα κρατούν σημειώσεις, δε θα υπογραμμίζουν κλπ, αλλά θα το διατηρούν σε καλή κατάσταση προκειμένου το σχολείο τους να είναι ένα από τα 50 που θα βραβευτούν στο τέλος της χρονιάς, όπως ορίζει η εγκύκλιος. Η επαναχρησιμοποίηση λοιπόν δε μπορεί να γίνει παρά μόνο αν τα βιβλία μείνουν εντελώς  αχρησιμοποίητα.

Θεωρούμε πως όσα αναφέρονται περί «περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των μαθητών», «ανάπτυξη αίσθησης ευθύνης απέναντι στη διαχείριση και αξιοποίηση ενός δημόσιου αγαθού», κλπ είναι το απαραίτητο προκάλυμμα  για την προώθηση του βασικού στόχου που δεν είναι άλλος από την κατάργηση της διανομής των δωρεάν σχολικών βιβλίων. Και βέβαια αποτελεί μεγάλη πρόκληση να κάνει λόγο το υπουργείο για «σεβασμό στα δημόσια αγαθά», όταν η κυβέρνηση πρωτοστατεί στη διάλυση και το ξεπούλημα τους.

Η εγκύκλιος αυτή λοιπόν δεν αποτελεί παρά ένα ακόμη βήμα από πλευράς του υπουργείου στην προώθηση του φθηνού σχολείου των αγορών και της τρόικα.  Και επειδή, όπως καταλήγει και η εγκύκλιος, η συμβολή των εκπαιδευτικών στην υλοποίηση του προγράμματος θα είναι καθοριστική καλούμε όλους τους συλλόγους διδασκόντων ν’ αρνηθούν να συμβάλλουν στην κατάργηση των δωρεάν βιβλίων. Αντίθετα να εργαστούμε για τη δημιουργία ενός μετώπου εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών στην κατεύθυνση υπεράσπισης της δημόσιας παιδείας.

 

Για το ΔΣ

Ο  Πρόεδρος                                                                        Ο  Γραμματέας

Σπίνος Αθανάσιος                                                              Σταμούλης  Θόδωρος

Αρέσει σε %d bloggers: