Αρχική > ΔΣ της Α΄ΕΛΜΕ Αχαΐας > Έκθεση πεπραγμένων του ΔΣ

Έκθεση πεπραγμένων του ΔΣ

24/11/2010

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                                    Πάτρα, 24-11-2010

Α’ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ
ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ. / FAX : 2610 – 278776
https://aelmeahaias.wordpress.com,
aelmeahaias@yahoo.gr

Έκθεση πεπραγμένων του ΔΣ της  Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας για το συνδικαλιστικό έτος 2010

δραστηριότητες- αποφάσεις

 

Α’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (έναρξη λειτουργίας ΔΣ – Μνημόνιο)

1.      Το ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας συγκροτήθηκε πλήρως σε σώμα φέτος την Δευτέρα 8/2/2010. Στις προηγούμενες πέντε συνεδριάσεις απέτυχε η προσπάθεια των παρατάξεων ΠΑΣΚ, ΕΑΣ και Εκπ. Παρέμβασης για προγραμματικό προεδρείο, ενώ είχε γίνει αποδεκτό κοινό πρόγραμμα. Στο Προεδρείο  τελικά μετείχαν μέλη των συνδικαλιστικών παρατάξεων  της ΔΑΚΕ, του ΕΑΣ και της Παρέμβασης. Η σύνθεση αυτή του ΔΣ προέκυψε στην 3η ψηφοφορία με σχετική πλειοψηφία, χωρίς να υπάρξει κάποια προγραμματική σύγκλιση και χωρίς τα μέλη του Προεδρείου να αλληλοψηφιστούν, καθώς το Νέο Καταστατικό αποδεσμεύει τις παρατάξεις από την ανάγκη να ψηφίσουν εκόντες- άκοντες ο ένας τον άλλον. 

2.      Στο διάστημα από τη συγκρότησή του, την 8η/ 2/2010, μέχρι και τον Απρίλη του 2010 το ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας προχώρησε σε μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις, για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή επίθεση που δέχονταν οι εκπαιδευτικοί και οι υπόλοιποι υπάλληλοι σε κατοχυρωμένα – όπως νομίζαμε – έως την εποχή μας δικαιώματα και κατακτήσεις. Συγκεκριμένα:

 • συμμετείχε στις απεργίες που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ στις 10 & 24/2/2010, στην νέα παν-υπαλληλική, πανεργατική απεργία των ΑΔΕΔΥ- ΓΣΕΕ στις 11/3/2010 και στην απεργία στις 22/4/2010, όταν φαινόταν ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να παραδώσει την εξουσία στο ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ. Ο μεγάλος αριθμός έστω και μονοήμερων απεργιών καταδεικνύει και το μέγεθος της πρωτοφανούς για τη σύγχρονη Ελλάδα επίθεσης στα συμφέροντα του εργαζόμενου κόσμου. Οι απεργίες στον Κλάδο είχαν σχετικά μέτρια συμμετοχή ( για παράδειγμα περίπου ένας στους τρεις συναδέλφους συμμετείχαν στις πρώτες 4 απεργίες που προκηρύχτηκαν). Η συμμετοχή στα συλλαλητήρια ήταν κυμαινόμενη.
 • επανειλημμένα κάλεσε τους συναδέλφους αντιπροσώπους των σχολείων για ενημέρωση, κατάθεση και συζήτηση προτάσεων και οργάνωσε επιτροπές στήριξης του συνδικαλιστικού αγώνα από συναδέλφους που ενδιαφέρθηκαν. Οι δράσεις αυτές δεν είχαν μεγάλα και σταθερά αποτελέσματα σε όλη τη συνδικαλιστική περίοδο, πράγμα που κάνει επιτακτική την ανάγκη καλύτερου συντονισμού των δράσεων αυτών.
 • έφτιαξε πανό που θα τοποθετήσει σε σχολεία, σε μια προσπάθεια υπενθύμισης του διαρκούς χαρακτήρα του αγώνα
 • προχώρησε σε οριζόντια δράση με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία της περιοχής (17 στην αρχή, 25 σήμερα) – μια δράση που αποτελεί ξεχωριστή και ουσιαστική πρωτοβουλία του Σωματείου – με στόχο να προωθήσει νέες  και πιο αποφασιστικές δράσεις, αντιλαμβανόμενο ότι οι συνάδελφοι υποφέρουν οικονομικά από τις απεργίες. Καρπός των προσπαθειών υπήρξε μεταξύ άλλων το συλλαλητήριο στις 5/3, η κοινή συνέντευξη Τύπου (8/3) και τα απογευματινά συλλαλητήρια στις 9/3/2010 και αργότερα (27/4, 12/5, 3/6/2010, 23/6/ 2010)
 • παραχώρησε κοινή συνέντευξη τύπου με τους Δασκάλους στις 5/3/2010, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τις περικοπές των αποδοχών μας και την ίδια μέρα- ημέρα απεργίας της ΟΛΜΕ- ΔΟΕ και στάσης εργασίας της ΑΔΕΔΥ- συμμετείχε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δ. Ελλάδας.
 • προγραμμάτισε ραντεβού με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπ/σης στις 16/3 καλώντας όλες τις ΕΛΜΕ Δ. Ελλάδας για την αντιμετώπιση καθαρά εκπαιδευτικών θεμάτων και για να ζητήσει να μάθει τις προθέσεις της Κυβέρνησης επ’ αυτών και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία φαινόταν η μη δέσμευση του Π.Δ. στα περισσότερα ζητήματα, γεγονός που εξηγήθηκε από την πολιτική που αργότερα ακολούθησε το Υπουργείο.
 • αποτιμώντας τη μέχρι τότε δράση του και διαβλέποντας τους κινδύνους για τον κλάδο εξέδωσε στις 23/3/2010 «κάλεσμα διαρκούς αγώνα» με στόχους: 
 •  να φανεί η αντίθεσή μας στα άδικα, ατελέσφορα, μονομερή μέτρα που μέχρι τότε έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση
 • να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση, ώστε να εξισορροπήσει την πίεση των αγορών και της ΕΕ που ζητούν «αίμα» από τα συνήθη θύματα και για να μην προχωρήσει σε νέα επώδυνα μέτρα στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό και στο εκπαιδευτικό
 • να αναγκασθεί να προχωρήσει σε μέτρα προς την κατεύθυνση που πρέπει: «τους έχοντες και κατέχοντες», γιατί σ’ αυτούς «υπάρχουν χρήματα», αλλά κανείς τους δε θα χτυπήσει φιλικά στην πλάτη τον Πρωθυπουργό για να του δώσει κάτι από το πλεόνασμα του για την Πατρίδα…
 • να δείξουμε ότι τα μέτρα που υιοθετεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν είναι μονόδρομος,
 • να φανεί ότι η απόπειρα στοχοποίησης των εκπαιδευτικών και των δημοσίων υπαλλήλων γενικότερα είναι άδική, «φτηνή» προπαγάνδα για την αποδοχή των μέτρων από την υπόλοιπη κοινωνία
 • να προβάλλουμε τις τεράστιες ευθύνες του Κράτους στην κατάρρευση του ΤΠΔΥ, του ΟΠΑΔ, στην υιοθέτηση ελαστικών μορφών εργασίας (ωρομίσθιοι), στην ανοχή της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, της σπατάλης δημόσιων πόρων, στη συρρίκνωση των δημοσίων αγαθών και των κοινωνικών δαπανών

3.      Το Δ.Σ. εξέφρασε την αντίθεσή του στις ρυθμίσεις του «Πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση» που εξήγγειλε η Υπουργός Παιδείας με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης στις 21/4/2010, προκήρυξη Γενικής Συνέλευσης στις 28/4/2010 που αφορούσε και αυτό το θέμα, όπως και το περιβόητο «πρόγραμμα σταθερότητας», για το οποίο το Σωματείο εκτιμούσε ότι ήταν ένα σχέδιο κατεδάφισης δικαιωμάτων και παγώματος της οικονομίας στη χώρα. Μέρος του Πολυνομοσχεδίου ήταν και η διαδικασία της υποτιθέμενης «αυτοαξιολόγησης» την οποία η ΕΛΜΕ καταδίκασε (3/5/2010) ως υποκριτική και με άλλη στόχευση από τη διακηρυχθείσα και σύσσωμος ο εκπαιδευτικός κόσμος αποδοκίμασε με την μη συμμετοχή του σε πιλοτικές διαδικασίες, παρ’ όλη την πίεση που κάποιοι σχολικοί σύμβουλοι άσκησαν και η ΕΛΜΕ κατήγγειλε (7/6/2010).  Να σημειωθεί ότι το κείμενο της Α’ ΕΛΜΕ αποτέλεσες τη βάση της απόφασης του ΔΣ της ΟΛΜΕ!

 

Β’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (Μνημόνιο –καλοκαίρι 2010)

1.         Η δέσμευση της χώρας στο Μνημόνιο (8/5/2010)-και στη συνέχεια στο Επικαιροποιημένο Μνημόνιο (6/8/2010), αφού μέσα σε τρεις μήνες αστόχησε(!) το πρώτο- αποτελεί μια επονείδιστη μέρα για την ελληνική Κυβέρνηση και την απαρχή πολλών σκληρών μέτρων για τους εργαζόμενους. Η Α’ ΕΛΜΕ καταγγέλλοντας την συγκεκριμένη υποταγή της χώρας στην Τρόικα αλλά και τις γενικότερες αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης, που λειτουργεί πλέον κάτω από την εξουσία του Μνημονίου, συμμετείχε στην υπαλληλική απεργία τις 4/5/2010 και στην ογκώδη υπαλληλική και πανεργατική στις 5/5/2010, στην απεργία στις 20/5/2010, στην πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα στις 5/6/2010 και στην απεργία στις 29/6/2010 κατά της «κατεδάφισης της κοινωνικής αναδιανεμητικής ασφάλισης» που η Τρόικα διαλύει σταδιακά. Συμμετείχε, επίσης, και στα αντίστοιχα συλλαλητήρια κατά των μέτρων που η κυβέρνηση κάθε φορά εξήγγειλε καθ’ υπόδειξη του ΔΝΤ.

2.         Στις 27/4/2010 οργάνωσε με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία συλλαλητήριο κατά της «τρομοκρατίας Δ.Ν.Τ., Ε.Ε., Κυβέρνησης» με κεντρικό σύνθημα «έξω το ΔΝΤ από την Ελλάδα» και καλώντας τους εργαζομένους να αντισταθούν στη «νέα κατοχή» της χώρας. Το Δ.Σ. είχε από τότε διαγνώσει πως η έλευση του ΔΝΤ μόνο δεινά μπορούσε να επιφέρει για τους εργαζομένους, πράγμα που επιβεβαιώνεται και σήμερα. Το ίδιο σύνθημα κυριάρχησε και στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, παράλληλα με την καταδίκη εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας του «Πολυνομοσχεδίου για την Εκπαίδευση».

3.         Στο πλαίσιο της ανάληψης νέων δράσεων και άλλων μορφών αγώνα το Δ.Σ. προχώρησε στις 4/5/2010 (ημέρα απεργίας) σε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με στόχο να αναδείξει την ανάγκη αναδιαπραγμάτευσης των στεγαστικών δανείων προς όφελος των υπαλλήλων.

4.         Ανέδειξε το θέμα της σταδιακής περαιτέρω απαξίωσης των δημοσίων αγαθών καταγγέλλοντας την απαξίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην περιοχή μας και γενικότερα αλλά και την περικοπή της  χορήγησης φαρμάκων και εξετάσεων (1/6/2010) και την υποχρηματοδότηση κατά 60% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά των Σχολικών Επιτροπών (7/6/2010).

5.         Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ κινητοποιήθηκε για να αντιμετωπίσει τον πρωτοφανή εμπαιγμό των εκπαιδευτικών από το Υπουργείο σχετικά με την αποζημίωση όσων εκπαιδευτικών εμπλέκονταν στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων. Η έλλειψη σεβασμού στον εκπαιδευτικό κατέστη προφανής σε πλείστες περιπτώσεις με αιχμή την αλλαγή των συμφωνημένων αποζημιώσεων με άλλες μικρότερες και ενώ η διαδικασία των εξετάσεων είχε ήδη προχωρήσει. Ακολουθώντας της προτάσεις της ΟΛΜΕ για αποχή των επιτροπών και των βαθμολογητών από τα καθήκοντά τους, τα μέλη του ΔΣ ήταν σε επαφή με τους συναδέλφους στο Βαθμολογικό Κέντρο. Η όλη προσπάθεια απέδωσε μεν καθώς υποχρέωσε την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα αποζημιώσει μέσω ΧΕΠ τους εκπαιδευτικούς, αλλά δεν πέτυχε αλλαγή του ύψος των αμοιβών τους. Επιπλέον η ΕΛΜΕ με Δελτίο Τύπου στις 8/7/2010 ανέδειξε τον κίνδυνο να μην πληρώσει η κυβέρνηση αποζημίωση για μη χρήση θερινής άδειας στους Συλλόγους Εκπαιδευτικών του Λυκείου που εξέδωσαν τον Ιούλιο τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων και μέχρι τώρα αποδεικνύεται ότι είχε δίκιο.

Γ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2010)

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με έντονη ανησυχία από τη μεριά των συναδέλφων σχετικά με τις επιπτώσεις στη δημόσια εκπαίδευση, στη λειτουργία των σχολείων και στους ίδιους από τα μέτρα που η Κυβέρνηση και η Τρόικα ελάμβαναν. Ήδη το καλοκαίρι είχαν υποβάλει αιτήσεις συνταξιοδότησης στο νομό περίπου 240 εκπαιδευτικοί, αριθμός πρωτοφανής για τα δεδομένα της περιοχής, η αύξηση του οποίου  οφειλόταν στα σκληρά αντιασφαλιστικά μέτρα που η κυβέρνηση υιοθέτησε και στην αβεβαιότητα πολλών για το αν συνέφερε η παραμονή τους στην εργασία.

1.         Με βάση τα δεδομένα αυτά το Δ.Σ. έστειλε ανακοίνωση στους συναδέλφους την 1η/9/2010 -και συμπληρωματικά δύο ανακοινώσεις στις 7/9/2010- με τις οποίες τους καλούσε σε επαγρύπνηση για κάθε πιθανή αυθαίρετη ενέργεια ή για πιθανές αντιπαιδαγωγικές/ αντιεργασιακές ενέργειες εκ μέρους της Διοίκησης. Κατέθεσε, επίσης, το σχεδιασμό της για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με στόχευση την καταγραφή των προβλημάτων στους Συλλόγους Διδασκόντων, την κινητοποίηση των συναδέλφων, τη δημιουργία επαφής με τους γονείς και με αποκορύφωμα την εκδήλωση της «Ημέρας Παιδείας». Η εκδήλωση αυτή, που διοργανώθηκε μαζί με το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας, προετοιμάστηκε αρχικά με κάλεσμα της ανοικτής και διαρκούς επιτροπής αγώνα και έπειτα με κάλεσμα των συναδέλφων, με επιστολή προς τους γονείς, συνέντευξη Τύπου και ειδικό πλαίσιο αναφοράς. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών όταν πραγματοποιήθηκε (7/10/2010) δεν ήταν μαζική, παρά το γεγονός ότι απευθυνόταν προς την κοινωνία. Χαιρέτησαν εκπρόσωποι φορέων και ακολούθησε μουσική εκδήλωση στην πλ. Εθν. Αντίστασης.

2.         Το Δ.Σ. απασχόλησε και το ζήτημα του τρόπου των αποσπάσεων εκπαιδευτικών στις υπηρεσίες του Υπουργείου. Στις 13/9/2010 έβγαλε καταγγελία κατά του Π/κού Δ/ντή Εκπ/σης για τον τρόπο που έκανε αποσπάσεις την περίοδο εκείνη, επισημαίνοντας την αντίφαση η μεν Υπουργός να καταγγέλλει τις αποσπάσεις σε Γραφεία κλπ και να υποστηρίζει ότι τις μείωσε, ο δε Περιφερειακός Δ/ντης με κρυφό τρόπο να κάνει τέτοιες αποσπάσεις. Επειδή δημιουργούνται μια σειρά από προβλήματα στους αποσπασμένους με αυτούς τους τρόπους εκπαιδευτικούς και επειδή η διαδικασία αυτή συνεχίζεται, το Δ.Σ. στις 22/11/2010 ζήτησε συνάντηση και για το θέμα αυτό με τον Π/κο Δ/ντή.

3.         Το Δ.Σ. παρενέβη – το 1ο στη χώρα – (26/9/2010) και στο θέμα του χρόνου υποβολής των Μηχανογραφικών των μαθητών της Γ’ Λυκείου, ζητώντας να επανέλθει τον Ιούλιο αντί για το Μάρτιο που έχει αποφασίσει το Υπουργείο, πιστεύοντας ότι οι εξαγγελίες του τύπου «πρώτα ο μαθητής» καταπατούνται στην περίπτωση αυτή. Το Υπουργείο υποχρεώθηκε από τη διάσταση που πήρε το θέμα να ξαναμελετήσει το ζήτημα και θα αποφασίσει προσεχώς. Με αυτόν τον τρόπο έδειξε ότι το Σωματείο είναι που πέρα από την αυτονόητη προάσπιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών ενδιαφέρεται και για τους μαθητές και πολλές φορές έχει επισημάνει τα προβλήματα της εκπαίδευσης που εμποδίζουν τη μόρφωσή τους. 

4.         Το Δ.Σ. υποχρεώθηκε να παρέμβει και στο ζήτημα της υλοποίησης δικαστικών αποφάσεων για την κρίση διευθυντών δυο φορές: αρχικά στις 2-3-2010 ζητώντας από τον τότε Δ/ντή Εκπ/σης να αναμείνει το χρόνο ολοκλήρωσης όλων των δικαστικών αποφάσεων και μετά να τις εκτελέσει και στις 27/9/2010 ζητώντας από τη νέα Δ/νση να εξετάσει άμεσα πλέον τις δικαστικές αποφάσεις. Το θέμα δεν έχει επιλυθεί ακόμα, καθώς υπάρχει κωλυσιεργία από τη διοίκηση ήδη από το τέλος του προηγούμενου διδακτικού έτους!!!

5.         Άμεση και αποτελεσματική ήταν η παρέμβαση του Δ.Σ. (27/9/2010) σε οδηγίες της Δ/ντριας Δ/θμιας Εκπ/σης για τη σύνταξη των ωρολογίων προγραμμάτων με κενά και η παρέμβασή της (11/10/2010) σε προτάσεις της Προϊσταμένης Επιστημονικής- Παιδαγωγικής καθοδήγησης για παρεμφερείς υποδείξεις και για προτροπές που συνιστούν πρακτικές διοικητισμού απέναντι στους Συλλόγους Διδασκόντων.

6.         Διοργανώθηκε παράσταση μαζί με το Σύλλογο Δασκάλων στην Περιφέρεια Δ. Ελλάδας στις 6/10/2010 σχετικά με τα τρέχοντα προβλήματα της εκπαίδευσης και επιδόθηκε σχετικό υπόμνημα στον Περιφερειάρχη και λίγες μέρες αργότερα έγινε συνάντηση του Δ.Σ. με τον αντινομάρχη Παιδείας. Σε ανακοίνωση στις 25/10/2010 καταστήσαμε σαφές ότι από τις ενέργειες που έχουν γίνει ελάχιστη πρόοδος υπάρχει σχετικά με το κτιριακό και ελάχιστη πιθανότητα το υπουργείο να επιλύσει τα προβλήματα που θέσαμε στο υπόμνημά μας.

7.         Το Δ.Σ. συμμετείχε στην νέα απεργία κατά του Επικαιροποιημένου Μνημονίου στις 7/10/2010. Η συμμετοχή ήταν σχετικά μικρή με βάση την κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά γενική ήταν η εκτίμηση ότι μετά το καλοκαίρι υπήρχε μια κάμψη στις αντιδράσεις, που πιθανόν να σχετιζόταν με την κάποια προσωρινή χαλάρωση της επιθετικής αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης ή/και με τις επικείμενες τότε εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση το Νοέμβριο.

8.         Επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της ΕΛΜΕ για επιλογή προσωρινών Υποδιευθυντών (4/10/2010), ζήτησε από τη Διοίκηση να αποσύρει e-mail που απαγόρευε την έκδοση εμπρόθεσμων υπηρεσιακών σημειωμάτων μετεγγραφής (11/10/2010) και να συντονίσει τους υπευθύνους μισθοδοσίας των σχολείων ώστε να μην δημιουργηθεί κάποιο λάθος με τη μισθοδοσία από την Ε Α Π (18/10/2010), ανέδειξε έγκαιρα το θέμα της υποβάθμισης των Μουσικών και Αθλητικών Σχολείων (25/10/2010).

9.         Παρενέβη στις διαδικασίες τής μόνο κατ’ όνομα «εισαγωγικής επιμόρφωσης» και βοήθησε ώστε να γίνουν δύο συνελεύσεις στο χώρο του ΠΕΚ, αναδεικνύοντας τον εμπαιγμό των εκπαιδευτικών με τον τρόπο που υλοποιήθηκε αυτή. Ασχολήθηκε με το ζήτημα «των αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ», διαβλέποντας τον κίνδυνο για τους ίδιους τους συναδέλφους αλλά και για τις εργασιακές σχέσεις στην εκπαίδευση, αφού εφευρίσκονται και χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση και άλλες μορφές ελαστικών εργασιακών σχέσεων εκτός από αυτήν των ωρομισθίων (π.χ. αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου, πληρωμή με ΕΣΠΑ). 

10.     Δημιούργησε Ιστολόγιο της ΕΛΜΕ, όπου καταχωρούνται ανακοινώσεις και υλικό. Η διεύθυνση αναφέρεται σε όλες τις ανακοινώσεις της ΕΛΜΕ (https://aelmeahaias.wordpress.com).

 

Οφείλουμε, πάντως, να σημειώσουμε ότι έχει διευρυνθεί επικίνδυνα η απόσταση μεταξύ ΔΣ και μελών, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία. Οφείλουμε να την ανατρέψουμε.  

Σε όλη τη διάρκεια της φετινής συνδικαλιστικής περιόδου το Προεδρείο δεν σταμάτησε να έρχεται σε επαφή με τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, για να προβάλλει τα δίκαια αιτήματά μας και τα προβλήματα της εκπαίδευσης. Ειδικά στην έναρξη της φετινής χρονιάς ανέδειξε την τακτική του Υπουργείου από τη μια να καυχάται ότι όλα είναι καλά, αλλά από την άλλη να μην διορίζει αμέσως όσους πραγματικά χρειάζονταν, να καθυστερεί στην παράδοση των βιβλίων και να υποβαθμίζει ή να καταργεί χρήσιμες δομές τις εκπαίδευσης (π.χ. ΠΔΣ).

Επίσης, επιδίωξε και πέτυχε ή ανανέωσε συνεργασίες με το Σύλλογο Δασκάλων, με το φορέα του «Φεστιβάλ Πάτρας», με τη θεατρική ομάδα «Διάφανο Θέατρο» και με 24 άλλα πρωτοβάθμια σωματεία.

Τέλος, στήριξε τους ωρομίσθιους συναδέλφους αλλά και κάθε συνάδελφο όταν χρειάστηκε με παραστάσεις και προτάσεις, με τελευταία την κίνηση των απλήρωτων σχεδιαστών- καταχωρητών της ΠΔΣ, συμμετείχε στο αντιρατσιστικό Φεστιβάλ (28-29/5/2010), στην προσπάθεια ανάδειξης εκ νέου του ζητήματος των διοδίων, αλλά χωρίς πολιτική στήριξη αυτή τη φορά για λόγους που δεν βαρύνουν εμάς, αλλά και στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας. Στάθηκε στο πλευρό όσων εργαζομένων ερχόταν σε γνώση μας ότι απολύονταν από επιχειρήσεις την προηγούμενη περίοδο-και ήταν ανησυχητικά πολλοί- και εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας σε όσα σωματεία αντιμετώπιζαν προβλήματα στους χώρους εργασίας τους.

Αντί επιλόγου κλείνουμε την έκθεση πεπραγμένων με απόσπασμα από το «κάλεσμα διαρκούς αγώνα» που είχαμε αποστείλει στους συναδέλφους στις 23/3/2010, επικαιροποιημένο λόγω των εξελίξεων που ακολούθησαν: Το Δ.Σ. στήριξε τις αποφάσεις και τη δράση του στην αντίληψη πως «ό,τι χάνεται σήμερα δεν ξανακερδίζεται στο προβλεπτό μέλλον, πως η δύναμή μας είναι η ένωσή μας και η μαζικότητα της αντίδρασής μας, πως τίποτα δεν έχει κριθεί πριν δοθεί η μάχη, πως χάνει σίγουρα όποιος δεν αγωνίζεται και μάλιστα δεν έχει ελπίδα να περισώσει και τίποτα, πως δεν είναι λύση να βουλιάξουμε εμείς, για να σωθούν από τον ‘Τιτανικό’ οι ξύπνιοι που θα έχουν πάρει τις βάρκες», πως η προάσπιση κάθε κοινωνικού δικαιώματος και κάθε κατάκτησης του κλάδου δεν μπορεί να αφεθεί βορά στην απληστία της Τρόικα και της κυβέρνησης, πως «ο εκπαιδευτικός δεν χρωστά σε κανέναν που του ζητά θυσίες» χωρίς να τον έχει ποτέ βοηθήσει και ανταμείψει δίκαια για το έργο του αλλά με θράσος τον εγκαλεί λέγοντάς του ότι ‘μαζί τα φάγαμε’ και πως «κάποια πράγματα που ισχύουν και απειλούνται τώρα κατακτήθηκαν με συλλογικούς αγώνες και μόνο με τέτοιους μπορούν να διατηρηθούν: οι αποδοχές μας, η περίθαλψή μας, το δικαίωμα συνταξιοδότησής μας πριν…αποβιώσουμε, η μονιμότητά μας, η παιδαγωγική μας ελευθερία, η δυνατότητά μας να απεργούμε χωρίς να κινδυνεύουμε να απολυθούμε…».

Ο  Πρόεδρος                                                                           Ο  Γραμματέας

 Σπίνος Αθανάσιος                                                                     Σιάχος Χρήστος

Αρέσει σε %d bloggers: