Αρχική > ΔΣ της Α΄ΕΛΜΕ Αχαΐας, γενικά, εκπαιδευτικά > ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

01/09/2010

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                    Πάτρα, 1–09-2010

Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ
ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ. / FAX : 2610 – 278776
https://aelmeahaias.wordpress.com,

aelmeahaias@yahoo.gr

Συναδέλφισσες συνάδελφοι

Το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αχαΐας ξεκινώντας η νέα σχολική χρονιά εύχεται στον κλάδο καλή δύναμη και αγωνιστική διάθεση για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στο πράγματι δύσκολο έργο που καλείται να φέρει σε πέρας.

Η Υπουργός Παιδείας Κα Άννα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε  την περίοδο που διανύουμε ως την δυσκολότερη της μεταπολίτευσης, αληθώς μεν, αλλά σαν να είναι πολιτικά ανεύθυνη η ίδια και η κυβέρνησή της. Διότι αποσιώπησε έντεχνα τις αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και που βαραίνουν κυρίως την κυβέρνηση και την πολιτική της. Πρόκειται για την παγκόσμια κρίση (του καπιταλισμού) αλλά και τις ευθύνες των κομμάτων εξουσίας για την δημιουργία ενός υπέρογκου εξωτερικού κυρίως χρέους, που κατασπαταλήθηκε κυρίως από την ντόπια ελίτ εις βάρος του λαού και το οποίο έχουμε ήδη πληρώσει πάνω από μιάμισυ φορά, αλλά  χρησιμοποιείται ακόμα ως θηλειά και ως θεός.

Παρέδωσαν την διακυβέρνηση του τόπου στην τρόϊκα (ΔΝΤ, κομισιόν, ΕΚΤ) και αντικατέστησαν το Σύνταγμα της χώρας από ένα Μνημόνιο, που φαίνεται συνεχώς και μονομερώς να επικαιροποιείται στα πλαίσια μιας προαποφασισμένης, ελεγχόμενης προς το παρόν, πτώχευσης του λαού και της χώρας. Εφαρμόζουν επομένως την πιο σκληρή και ανάλγητη αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική που γνώρισε ο λαός από την δικτατορία και μετά και ταυτόχρονα μέσα σε λιγότερο από 8 μήνες, ενορχηστρώθηκε και προωθήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το μεγαλύτερο ξεθεμελίωμα κάθε εργασιακού και ασφαλιστικού δικαιώματος που είχε ζήσει μεταπολεμικά ο κόσμος της εργασίας και τα δημόσια αγαθά. Έτσι, με αφορμή την οικονομική κρίση, υλοποιείται μια πάγια επιδίωξη του κεφαλαίου να πάρει πίσω κατακτήσεις δεκαετιών του εργατικού κινήματος.

Δραματικές  αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις και στη δημόσια εκπαίδευση από τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, τόσο για τη λειτουργία των σχολείων, όσο και με τις επερχόμενες αναδιαρθρώσεις κάτω και από τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.

Η τεράστια μείωση των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών (1425 στη δευτεροβάθμια),οι λιγότεροι στην τελευταία 15ετία, σε συνδυασμό με τον τριπλασιασμό του αριθμού των εκπαιδευτικών που «υποχρεώθηκαν» εφέτος σε συνταξιοδότηση (7.526 το 2010, σε σύγκριση με τις 2.726 το 2009) εξαιτίας των αντιασφαλιστικών  μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση πρόσφατα, όσο και του νέου αντιεργασιακού και αντιπαιδαγωγικού τοπίου στα σχολεία. Επιπλέον η δραματική μεγέθυνση της ελαστικής εργασίας και στη εκπαίδευση με σχεδιασμό την καθολική εφαρμογή της, αλλά και η επαπειλούμενη περιφερειοποίηση της δημιουργούν ένα εκρηκτικό περιβάλλον στο χώρο της Δημόσιας Παιδείας.

Το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αχαΐας εκτιμώντας την κατάσταση αυτή και προσπαθώντας να μετατρέψει τόσο την αγανάκτηση, όσο και την γενική αμηχανία σε θετική πορεία, διέξοδο και τελικά νίκη του λαού και της χώρας, καλεί και πάλι τους συλλόγους εκπαιδευτικών στα σχολεία ευθύνης του, αλλά και τον κάθε συνάδελφο προσωπικά, να επαγρυπνούν, αντισταθούν συλλογικά και να καταγγείλουν στο σωματείο, έχοντας ως κεκτημένο και τη σθεναρή στάση που κράτησαν σχεδόν όλα τα σχολεία στο μύθο της «αυτοαξιολόγησης» και στη κοροϊδία στις πανελλαδικές εξετάσεις στο τέλος της περσινής χρονιάς:

1)      Πιθανές προσπάθειες σύμπτυξης τμημάτων αλλά και σχεδιασμού για συγχωνεύσεις σχολείων ειδικά στην ΤΕΕ.

2)      Λειτουργία τμημάτων πέραν των 25 μαθητών (ανά τμήμα).

3)      Πιέσεις για ανάληψη υπερωριών.

4)      Ανορθολογικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο, αλλά και πιθανή προσπάθεια του Υπουργείου και της Διοίκησης για μετακίνηση προσωπικού έξω από τα όρια περιοχών διορισμού του.

5)      Σπάσιμο των κενών των αναπληρωτών σε ωρομισθίους ή αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου.

6)      Κάθε άλλη προσπάθεια που έχει αντιπαιδαγωγική και αντιεργασιακή κατεύθυνση.

Το ΔΣ σχεδιάζει να προβεί άμεσα στις παρακάτω ενέργειες:

1)      Κάλεσμα των αντιπροσώπων των σχολείων, αλλά και όσων συναδέλφων επιθυμούν για μια συνολικότερη εκτίμηση της κατάστασης, ώστε να αποτελέσει μια οιωνεί προοίμιο γενικής συνέλευσης για τη δημιουργία αγωνιστικών επιτροπών ανά σχολικό συγκρότημα.

2)      Παράσταση στο νέο ΠΥΣΔΕ.

3)      Επαφές με συλλόγους γονέων της περιοχής μας.

4)      Αποστολή επιστολής στους γονείς στα σχολεία, την οποία θα καλεστούν οι συνάδελφοι να μοιράσουν στους γονείς και μαθητές την ημέρα έναρξης των μαθημάτων.

5)      Συνέντευξη τύπου.

6)      Προετοιμασία εκδήλωσης με τίτλο «Ημέρα Παιδείας» μαζί με το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών, σε κεντρικό σημείο της πόλης.

7)      Προετοιμασία για αγωνιστική εβδομάδα που να εφάπτεται ή να περιλαμβάνει την 29 Σεπτέμβρη, ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης.

8)      Ενεργοποίηση και μαζικοποίηση της Διαρκούς επιτροπής αγώνα που λειτουργεί από πέρυσι.

9)      Λειτουργία επικουρικής επιτροπής του σωματείου για τους αδιόριστους και ελαστικά εργαζόμενους συναδέλφους.

10)  Περιοδείες στα σχολεία για αμφίπλευρη ενημέρωση και ανατροφοδότηση…

11)  Μελέτη για τη δημιουργία συλλογικότητας συνταξιούχων συναδέλφων, εν όψει του σχεδιασμού της τρόϊκας για καίριο κτύπημα στις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ.

Από το Δ.

Αρέσει σε %d bloggers: