Αρχική > ΔΣ της Α΄ΕΛΜΕ Αχαΐας, Μεταναστευτικό > Για τις συσκέψεις στο ζήτημα μεταναστών και προσφύγων της περιοχής

Για τις συσκέψεις στο ζήτημα μεταναστών και προσφύγων της περιοχής

28/06/2010

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ              Πάτρα, 29–06-2010

Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ
ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ. / FAX : 2610 – 278776
https://aelmeahaias.wordpress.com,

aelmeahaias@yahoo.gr

Για τις συσκέψεις στο ζήτημα μεταναστών και προσφύγων της περιοχής

Είναι αυταπόδεικτο ότι στις μέρες μας ζούμε τη μαζικότερη ιστορικά μετακίνηση πληθυσμών στον πλανήτη. Ιστορικά, η κατεύθυνση της μετακίνησης ήταν και είναι από τις φτωχές και εξαθλιωμένες περιοχές προς τις πλούσιες και αναπτυγμένες. Βασική αιτία της μετανάστευσης η φτώχια. Βασική αιτία της προσφυγιάς οι πόλεμοι, σε συνδυασμό με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Κανένας άνθρωπος δεν επιλέγει την περιπλάνηση και την ξενιτιά, αν στη χώρα του μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και ειρήνη.

Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στους μετανάστες και πρόσφυγες. Πιστεύουμε, ακράδαντα ότι μόνο με μέτρα άσκησης κοινωνικής πολιτικής μπορεί να επέλθει η επίλυση κοινωνικών προβλημάτων. Πιστεύουμε ότι προσπάθειες αστυνομικής διαχείρισης του προβλήματος δεν συνάδουν με τον ανθρωπισμό, τα ήθη και τον πολιτισμό μας, αλλά ούτε καν επιλύουν το πρόβλημα, καθώς απλώς επιχειρούν, εθελοτυφλώντας, να μεταθέσουν ένα υπαρκτό κοινωνικό ζήτημα σε άλλο τόπο και χρόνο. Πιστεύουμε ότι χρειάζονται μέτρα άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Θεωρούμε ότι βασικό κριτήριο μίας δημοκρατικής κοινωνίας είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα πιο ευάλωτα μέλη της. Τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων δεν είναι ούτε διαπραγματεύσιμα, αλλά ούτε και ανταγωνιστικά με τα δικαιώματα της υπόλοιπης κοινωνίας.

Το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αχαΐας αποδέχεται την πρόσκληση να συμμετάσχει στην σύσκεψη της Επιτροπής του Νομαρχιακού Συμβουλίου με φορείς, όπου θα εξεταστούν με επείγοντα τρόπο τα οξυμένα προβλήματα στέγης, σίτισης, υγιεινής, περίθαλψης, χωρίς τη δημιουργία γκέτο, καθώς και ζητήματα που αφορούν ταξιδιωτικά έγγραφα. Θεωρούμε ότι  διαδικασίες νομιμοποίησης των μεταναστών και προσφύγων για να ζήσουν και εργαστούν νόμιμα στη χώρα μας όσοι το επιθυμούν είναι αναγκαίες και δεν πρέπει να συγχέονται με «αποδόσεις υπηκοότητας ή ιθαγένειας».

Είναι αυτονόητο ότι οτιδήποτε χρειάζεται να αποφασιστεί σ’ αυτή τη σύσκεψη, αλλά και στις υπόλοιπες που θα ακολουθήσουν, και υπερβαίνει τα όρια του αυτονόητου «ανθρωπισμού», επιβάλλεται προηγουμένως να συζητιέται και να αποφασίζεται από το ΔΣ.

Τo ΔΣ της ΕΛΜΕ όρισε εκπροσώπους του σωματείου σε αυτή την σύσκεψη τους συν. Παν. Γκόβα (μέλος του ΔΣ) και Πέτρο Χάλκο, Βιβή Κοτζιά (εκπαιδευτές στο σχολείο μεταναστών και προσφύγων Πάτρας).

Από το ΔΣ

Αρέσει σε %d bloggers: