Αρχική > τοπικά, ΔΣ της Α΄ΕΛΜΕ Αχαΐας, γενικά > Σχολική χρήση του κτιρίου του παλαιού Γυμνασίου Χαλανδρίτσας

Σχολική χρήση του κτιρίου του παλαιού Γυμνασίου Χαλανδρίτσας

27/06/2010

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Πάτρα, 29– 06– 2010
Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ

ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ. / FAX : 2610 – 278776
https://aelmeahaias.wordpress.com
aelmeahaias@yahoo.gr

Για την επαναφορά της σχολικής χρήσης του κτιρίου του παλαιού Γυμνασίου Χαλανδρίτσας

Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας ΟΜΟΦΩΝΑ στηρίζει το υπογεγραμμένο παρακάτω αίτημα των διδασκόντων του Γυμνασίου Χαλανδρίτσας και μελών της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας που αφορά την «επαναφορά της σχολικής χρήσης του κτιρίου του παλαιού Γυμνασίου Χαλανδρίτσας». Ταυτόχρονα αποφασίσαμε να παρέμβουμε με παράσταση τόσο στο κ. Δήμαρχο Φαρρών, όσο και στην σχετική με το θέμα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το κείμενο έχει ως εξής:

«Όπως είναι εδώ και μερικά χρόνια γνωστό, με ανοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας, ο Δήμος Φαρρών χρησιμοποίησε προσωρινά το παλαιό κτίριο του Γυμνασίου Χαλανδρίτσας, όταν μετακόμισε στο νέο, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο.

Δυστυχώς οι αναγκαίες αίθουσες δεν φτάνουν για να λειτουργήσουν πλήρως και παιδαγωγικά τόσο τα κανονικά τμήματα, όσο και τα ειδικά (κατευθύνσεις, επίπεδα ξένης γλώσσας κλπ). Έτσι αναγκάστηκε η σχολική επιτροπή να διαχωρίσει με μη ηχομονωτικά υλικά μία κανονική αίθουσα διδασκαλίας στη μέση, όπως και τα ευρύχωρα μέρη των κοινόχρηστων χώρων και των δύο ορόφων.

Επίσης ο αριθμός των κανονικών αιθουσών έχει ήδη μειωθεί με τη μετατροπή μια αίθουσας διδασκαλίας σε εργαστήριο και με τη μη λειτουργίας μιας ακόμη αίθουσας λόγω έκτακτου προβλήματος (θυμίζουμε ότι το πρόβλημα μάλιστα έχει μεγεθυνθεί, αφού η «πυρπολημένη» κανονική αίθουσα διδασκαλίας δεν έχει παραδοθεί για χρήση εδώ και 15 μήνες από την σχολική επιτροπή).

Επιπρόσθετα το σχολείο δεν διαθέτει  ούτε αίθουσα βιβλιοθήκης-αναγνωστηρίου, ούτε αίθουσας εκδηλώσεων – προβολών, κλπ., όπως κάθε σύγχρονο σχολικό κτίριο. Μερικές φορές στο παρελθόν χρησιμοποιήσαμε το μικρό αμφιθέατρο του παλαιού κτιρίου για εκδηλώσεις μας. Αυτό σταμάτησε όταν εγκαταστάθηκε εκεί και το ΚΕΠ του Δήμου.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, κάναμε μια σχετική υπομονή, αφού είχε ξεκινήσει η μελέτη και ανέγερση του Δημαρχείου, μέσα στο οποίο σύντομα θα μετακομίσουν οι υπηρεσίες του Δήμου (και με νέα διευρυμένη δομή του, αφού θα συνεχίσει η Χαλανδρίτσα να αποτελεί έδρα του νέου Δήμου).

υπενθυμίζουμε τη σχετική νομοθεσία (άρθρο 41/ν.1566/84: «…§1. Τα σχολικά κτίρια χρησιμοποιούνται για τη στέγαση δημοσίων σχολείων της Π.Ε. και Δ.Ε. που λειτουργούν στην περιοχή του δήμου ή της κοινότητας… 3. Σχολικά κτίρια που δε χρησιμοποιούνται για στέγαση δημοσίων σχολείων μπορεί να διατεθούν με απόφαση της οικείας δημοτικής ή κοινοτικής σχολικής επιτροπής παιδείας, για άλλες χρήσεις κοινής ωφέλειας, εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος σοβαρών φθορών και ζημιών και υπό τον όρο της διατήρησης του διδακτηρίου για τον σκοπό που προορίζεται…»,  Εγκύκλιος Δ4/170/5.5.98: «…γ) με την προϋπόθεση ότι δεν παρακωλύεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων..»). Βεβαίως και γνωρίζουμε για την μεταφορά της ψιλής κυριότητας των σχολικών κτιρίων στους αντίστοιχους Δήμους.

Γι’ αυτό ζητάμε παράλληλα με τη μετακόμιση των υπηρεσιών του Δήμου μας στο νεοανεγερμένο κτίριό του, να επαναχρησιμοποιηθεί το παλιό κτίριο του σχολείου μας για τις μεγάλες εκπαιδευτικές μας ανάγκες: δημιουργία αιθουσών διδασκαλίας, βιβλιοθήκης-αναγνωστηρίου, αίθουσας εκδηλώσεων –προβολών, για πιθανά τμήματα ένταξης, κλπ.

Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να «ξηλωθούν» οι προχειροκατασκευές στην μία αίθουσα διδασκαλίας, στους διαδρόμους, κλπ, ώστε να ανασάνει το νέο κτίριο από άποψη συνθηκών διδασκαλίας, αισθητικής, υγιεινής, αλλά και να μειωθούν οι κίνδυνοι σε περίπτωση  έκτακτων γεγονότων (π.χ. σεισμοί). Επειδή μάλιστα δεν λειτουργεί σύλλογος γονέων στο σχολείο μας, έχουμε μια επί πλέον παιδαγωγική, αλλά και συνδικαλιστική ευθύνη ως μέλη της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, να θέσουμε και επίσημα το οξύ πρόβλημα στις υποδομές του σχολείου μας.

Ευελπιστούμε ότι θα αποδεχτείτε το παιδαγωγικό και όχι μόνο αίτημά μας και έτσι το σχολικό κτίριο θα επιστρέψει τη σχολική κοινότητα, για την οποία και έχουν ανεγερθεί τα σχολικά κτίρια, έναντι οιασδήποτε άλλης χρήσης «κοινής ωφέλειας». »

Χαλανδρίτσα 23-06-2010

Τα μέλη του συλλόγου διδασκόντων του Γυμνασίου ( και Λ. Τ.) Χαλανδρίτσας και της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας.

Ακολουθούν 16 υπογραφές διδασκόντων του Γυμνασίου Χαλανδρίτσας

Για το ΔΣ

Ο  Πρόεδρος                                                                           Ο  Γραμματέας

Σπίνος Αθανάσιος                                                                      Σιάχος Χρήστος

Αρέσει σε %d bloggers: