Αρχική > ΔΣ της Α΄ΕΛΜΕ Αχαΐας, γενικά, κινητοποιήσεις > ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΩΡΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΤΗΣ ΞΕΡΟΛΑΚΚΑΣ

ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΩΡΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΤΗΣ ΞΕΡΟΛΑΚΚΑΣ

14/06/2010

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                      Πάτρα, 14– 06– 2010
Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ
ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ. / FAX : 2610 – 278776
https://aelmeahaias.wordpress.com
aelmeahaias@yahoo.gr

 ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΩΡΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΤΗΣ ΞΕΡΟΛΑΚΚΑΣ

 O ΧΥΤΑ στην Ξερόλακκα έχει ήδη εξαντλήσει τα όρια αντοχής του. Τα σκουπίδια έχουν ξεπεράσει την προστατευτική μεμβράνη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα όπως διαφυγή του καρκινογόνου βιοαερίου στην ατμόσφαιρα, μεταφορά υγρών λυμάτων με τοξικές ουσίες στη θάλασσα μέσω του ποταμού Μείλιχου, καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα. Ο υπάρχων σήμερα υπερκορεσμός και η συνέχιση της χρήσης του τον καθιστούν επικίνδυνο.

 Λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω στοιχεία:

 1) Η μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων που υπέβαλλε ο Δήμος για το νέο κύτταρο επέκτασης του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας είναι 20 στρέμματα ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει για 4 στρέμματα.

2) Η Δημοτική Αρχή ,έχει δεσμευτεί να λήξει η χρήση της Ξερόλακκας, την 31/12/2012. Την συνδέει όμως την λήξη αυτή με την λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας στον Φλόκα που δεν έχει καν δημοπρατηθεί ακόμα και που η λειτουργία του θα ανατεθεί σε ιδιώτη με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ με ότι αυτό συνεπάγεται για το κόστος λειτουργίας του και για τα τέλη καθαριότητας.

3 )Τα συστήματα ανακύκλωσης στην πόλη μας έχουν ιδιαίτερα χαμηλές έως μηδενικές εφαρμογές. Το παράδειγμα της Ελευσίνας όπου σήμερα χωρίς εργοστάσια καταφέρνει και ανακυκλώνει ή αξιοποιεί το 33% των απορριμμάτων της με προγραμματισμό να φτάσει στο 90%  (το αντίστοιχο ποσοστό της Πάτρας είναι γύρω στο 5%) δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Πάτρα.

4) Ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας υποβαθμίζει δραματικά τον γειτονικό αρχαιολογικό χώρο μοναδικής αξίας. Παρόμοιες συστάσεις υφίστανται από την Υπηρεσία του «Συνηγόρου του πολίτη» και από τη μεριά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

5) Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων αφορά όλο το Πατραϊκό λαό και τους φορείς της πόλης.

 Το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αχαίας στέκεται αλληλέγγυο και εκφράζει την συμπαράσταση του στους κατοίκους του Αρκτικού διαμερίσματος της πόλης μας στον αγώνα που κάνουν. Καλεί την Δημοτική αρχή και τους εμπλεκόμενους φορείς να δώσουν άμεση και βιώσιμη λύση στο θέμα που να ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της περιοχής.

 Καλούμε όλα τα μέλη μας να παραστούν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν οι κάτοικοι της περιοχής και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 16/6 και ώρα 7:00μμ στο συγκρότημα Λαδόπουλου.

 Για το ΔΣ

Ο  Πρόεδρος                                                                           Ο  Γραμματέας

 Σπίνος Αθανάσιος                                                                     Σιάχος Χρήστος

Αρέσει σε %d bloggers: