Αρχική > ΔΣ της Α΄ΕΛΜΕ Αχαΐας, γενικά > Σε καραντίνα η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών

Σε καραντίνα η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών

10/06/2010

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                  Πάτρα, 7– 06– 2010
Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ
ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ. / FAX : 2610 – 278776
https://aelmeahaias.wordpress.com
aelmeahaias@yahoo.gr

 Σε καραντίνα η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών

 Το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αχαΐας ομόφωνα διαμαρτύρεται για την υποχρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών της περιοχής μας στο τρέχον έτος και ειδικά του Δήμου Πατρέων. Συγκεκριμένα το ποσό της χρηματοδότησης της πρώτης δόσης μειώθηκε κατά 60% (!) σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με αποτέλεσμα τα σχολεία να αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο να αντεπεξέλθουν στις τρέχουσες αυξημένες λειτουργικές δαπάνες τους. ταυτόχρονα δεν έχει δοθεί ακόμα ούτε η δεύτερη δόση.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα τα χρήματα στη Νομαρχία και από εκεί σε όλους τους Δήμους της περιοχής μας. 

Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ επισημαίνει τις πάγιες αρχές:

Α) Η κυβέρνηση οφείλει να χρηματοδοτεί πλήρως τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Με βάση αυτήν την αρχή οποιαδήποτε υποχρηματοδότηση, που μπορεί να οδηγήσει σε ανάμειξη χορηγών ή και στην ανάγκη να συμμετέχουν οι γονείς στα έξοδα του σχολείου, θα μας βρει αντίθετους. Έχουμε τονίσει ως κλάδος σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί η χρηματοδότηση των δημόσιων σχολείων να μπαίνει σε τέτοιου είδους πρακτικές μέσω «Καλλικράτη».  

Β) Η δημοτική επιτροπή παιδείας κάθε δήμου οφείλει να μοιράζει την όποια χρηματοδότηση με σταθερά κριτήρια στις Σχολικές Επιτροπές. Λόγω και της υποχρηματοδότησης φέτος παρατηρήθηκε το φαινόμενο, κάποια σχολεία να «τιμωρούνται» με μικρή χρηματοδότηση, επειδή έχουν χρήματα στα ταμείο τους, ενώ άλλα να παίρνουν περισσότερα, επειδή εφαρμόζουν μια πιο «χαλαρή» οικονομική πολιτική και βρέθηκαν με λίγα χρήματα.

Θεωρούμε ότι οφείλουν να ξεχωρίζουν από την αρχή το ποσοστό για Δημοτικά/Νηπιαγωγεία από τη μια και Γυμνάσια/Λύκεια/ΕΠΑΣ από την άλλη με βάση γενικές αρχές, όπως αριθμός μαθητών συνολικά, αριθμός τμημάτων (σταθερών και μη), αριθμός αιθουσών, βοηθητικών χώρων κλπ.

Γ) Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια τόσο στην κατανομή του ποσού της χρηματοδότησης στις Σχολικές Επιτροπές από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, όσο και στη διαχείριση του ποσού αυτού από τις Σχολικές Επιτροπές. Η διαφάνεια διασφαλίζεται όταν  γίνονται γνωστά στα μέλη της σχολικής κοινότητας μέσω τακτικής ανάρτησης τα έσοδα-έξοδα,  σε όλες σχολικές επιτροπές του ίδιου Δήμου και φυσικά στο συνδικαλιστικό μας σωματείο.

Δ) Με βάση τις διαχεόμενες φήμες λόγω «Καλλικράτη», είμαστε αντίθετοι σε κάθε λογική συγκεντρωτισμού στη διαχείριση των εν λόγω χρηματοδοτήσεων. Για παράδειγμα μια πιθανή συγκέντρωση των Σχολικών Επιτροπών σε επίπεδο διευρυμένων Δήμων, γιατί κάτι τέτοιο θα καταργήσει τη λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών ως οργάνων Λαϊκής συμμετοχής, θα δημιουργήσει πιθανότητες «εξυπηρετήσεων» σε κάποια σχολεία σε βάρος άλλων και θα οδηγεί σε οικονομικό «στέγνωμα» των σχολικών μονάδων. Μια λογική που θα «σπρώχνει» τα σχολεία σε οικονομικές δεσμεύσεις που θα αλλοιώνουν και θεσμικά το δημόσιο χαρακτήρα τους.

Για το ΔΣ

Ο  Πρόεδρος                                                                           Ο  Γραμματέας

 Σπίνος Αθανάσιος                                                                     Σιάχος Χρήστος

Αρέσει σε %d bloggers: