Αρχική > τοπικά, ΔΣ της Α΄ΕΛΜΕ Αχαΐας, εκπαιδευτικά > Δελτίο τύπου για την παράσταση στον Περιφερειακό Δ/ντή Δυτ. Ελλάδας

Δελτίο τύπου για την παράσταση στον Περιφερειακό Δ/ντή Δυτ. Ελλάδας

25/03/2010

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                             Πάτρα, 22– 03–2010
Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ
ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ. / FAX : 2610 – 278776
aelmeahaias@yahoo.gr

 

Δελτίο τύπου για την παράσταση στον Περιφερειακό Δ/ντή Δυτ. Ελλάδας

 

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16-03-2010 το μεσημέρι προγραμματισμένη παράσταση στον Περιφ. Δ/ντή εκπ/σης Δ. Ελλάδας στην Πάτρα, με πρωτοβουλία της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας. Κλήθηκαν όλες οι ΕΛΜΕ Δυτ. Ελλάδας. Συμμετείχαν αντιπροσωπείες απ’ όλες της ΕΛΜΕ πλην της Ηλείας. Παρόντες ήσαν και οι δυο αιρετοί στο ΠΥΣΔΕ Αχαΐας.

Η συνάντηση διήρκησε πάνω από τρεις ώρες και τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο και τις περιοχές ευθύνης μας με φόντο τα πρωτόγνωρα αντιλαϊκά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα που ξετυλίγονται με αφορμή και την οικονομική κρίση.

Από την Α΄ ΕΛΜΕ με οργανωμένο τρόπο έγιναν τέσσερις εισηγήσεις: γενική εισαγωγή και  πρόγραμμα «σταθερότητας» – σύνθλιψης (πρόεδρος Θ. Σπίνος), ζητήματα υπηρεσιακών μεταβολών  και  παρενέργειες των μέτρων (αντ/δρος Π. Μπούρδαλας), ζητήματα τεχνικής εκπ/σης και νέο σχολείο (Γραμμ. Χ. Σιάχος) και κτηριακό (μέλος Α. Λότσος). Σχετικά ζητήματα έθεσαν και οι άλλες ΕΛΜΕ.

Ο Περιφ. Δ/ντής δήλωσε σε γενικές γραμμές ότι θεωρεί ότι συμφωνεί με το σχέδιο του νέου Σχολείου που προωθεί το Υπ. Παιδείας και με το σχέδιο «Καλλικράτης», σε αντίθεση με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΔΣ της ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ. Δήλωσε ότι θεωρεί σημαντικό πρόβλημα το κτηριακό της περιοχής, αλλά ενώ είναι αναρμόδιος θα πιέσει «προς πάσα κατεύθυνση» για επίλυσή του. Δεσμεύτηκε για κοινή σύσκεψη όλων των αρμόδιων εκπαιδευτικών φορέων και της ΕΛΜΕ με θέμα τα μείζονα προβλήματα της Τεχνικής Εκπαίδευσης καθώς και τη λειτουργία των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ της περιοχής, εν΄ όψη της νέας σχολικής χρονιάς. Αντίθετα δεν δεσμεύτηκε:

1) Για την χρηματοδότηση πέραν του ΕΣΠΑ για ελάχιστα σχολεία (σεισμόπληκτα ή μη)  από την πλευρά του Υπ. Παιδείας (π. χ. ΟΣΚ).

2) Δεν δεσμεύτηκε για πληρωμή των δεδουλευμένων (π. χ. οδοιπορικά, επιτροπές κλπ).

3) Για την οικονομική αφαίμαξη του μισθού και των αποδοχών μας μίλησε για μέτρα που οφείλουν να είναι .. δίκαια – και δεν εννοούσε αυξήσεις, αλλά μειώσεις -, ενώ εμείς θέσαμε τις θέσεις του κλάδου.

4) Δεν δεσμεύτηκε ως εκπρόσωπος του Υπ. Παιδείας για τον αριθμό των μαθητών στα τμήματα (όριο 25 μαθητές κλπ), ενώ μίλησε για τη δική του προσωπική γνώμη για ανώτατο όριο τους 25. Δεν δεσμεύτηκε για τη μη συνένωση τμημάτων και δεν θεώρησε σημαντικό το θέμα που έθεσε η ΕΛΜΕ για πιθανή συγχώνευση σχολικών μονάδων αλλά αντιθέτως εξέφρασε τη θετική του άποψη για συγχώνευση ολιγοθέσιων Δημοτικών Σχολείων.

5) Δεν δεσμεύτηκε για την συμπλήρωση του ωραρίου εντός της περιοχής εργασίας των υπεραρίθμων με οργανική θέση  ή όσων είναι στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ. Αντίθετα, ενώ δικαιολόγησε τον μικρό αριθμό διορισμών νέων συναδέλφων λόγω του «προγράμματος σταθερότητας» άφησε ανοικτό το ζήτημα των διαθέσεων πέραν της περιοχής μετάθεσης και  το ζήτημα των μετατάξεων. Επί πλέον δεν ήταν σε θέση να πιέσει το Υπουργείο για την ακώλυτη πορεία προς την σύνταξη των εκπαιδευτικών που εξαιρούνται από τα πέναλτι στο υπάρχον ασφαλιστικό. Ταυτόχρονα υπερασπίστηκε τη διαχείριση όλου του προσωπικού σε επίπεδο… Περιφέρειας… Από την άλλη υποστήριξε τον ΑΣΕΠ ως μονόδρομο για πάσης φύσεως εργασία στην εκπ/ση μιλώντας μόνο για δύο χρόνια (των ελάχιστων) διορισμών ως μεταβατική περίοδο

6) Υπεραμύνθηκε της διάσπασης του εθνικού αναλυτικού προγράμματος (κατά 15% προς το παρόν) σε επίπεδο συλλόγου διδασκόντων χωρίς μάλιστα να εγγυάται τη χρηματοδότηση. Ταυτόχρονα υπερασπίστηκε το «τεχνοκρατικό» σχολείο που προωθεί η κυβέρνηση μιλώντας για ολοήμερη εκπαίδευση.

7) Δεν δεσμεύτηκε εάν θα ενισχυθεί η ΠΔΣ και η ενισχυτική διδασκαλία στο Γυμνάσιο, απαραίτητοι θεσμοί για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων λειτουργικών αναλφάβητων μαθητών. Δήλωσε ότι η πρόσληψη στην ΠΔΣ θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που έγινε φέτος, χωρίς να καταργηθεί η ωρομισθία παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Κοντολογίς φαίνεται καθαρά ότι ο «πόλεμος» εφ’ όλης της ύλης θα ενταθεί. Καλούμαστε επομένως σε γενικευμένο πανεργατικό-παλλαϊκό αγώνα. Γιατί είναι καθαρό ότι κανένας κλάδος από μόνος του δε θα σωθεί και ότι στρατηγική που έχει ανοίξει τόσο η Ομοσπονδία, όσο και η Α ΕΛΜΕ για διακλαδικές συμμαχίες και συμμαχία με όλα τα λαϊκά και νεανικά στρώματα είναι ο δικός μας μονόδρομος.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ

Αρέσει σε %d bloggers: